Grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen leeggepompt: "Organisch materiaal op de bodem trekt alle zuurstof weg"

Het Vinne in Zoutleeuw wordt leeggepompt. De bodem van het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen wordt opgeruimd omdat de kwaliteit van het water slecht is voor de planten en dieren. Binnenkort wordt het meer weer gevuld en tegen de lente moet alles klaar zijn.

Het heeft even geduurd, normaal moesten de werken al na het broedseizoen zijn begonnen. Maar de omstandigheden zaten tegen. Toch zijn de werken nu volop aan de gang. De provincie Vlaams-Brabant laat het Vinnemeer leegpompen en schoonmaken. 

"Er is zelfs opvang voor de vissen", zegt gedeputeerde An Schevenels:  "Als het water laag genoeg staat, worden alle algen, planten en ander organisch materiaal er uitgehaald, daarna wordt het meer op natuurlijke wijze weer gevuld. We hebben afspraken met verschillende visverenigingen om de vele vissen tijdelijk onderdak te geven."  

Het Vinnemeer is zo'n 100 hectare groot, het hele natuurdomein is 130 hectare groot en zit vol broed- en trekvogels. Het domein is sinds 1974 eigendom van de provincie. Sinds 2005 is het meer weer helemaal gevuld en kan je er wandelen over vlonderpaden en langs het water. Tegen de lente van 2020 moeten alle werken klaar zijn.

Zuurstof

"Het meer was lang geleden een meer dat door natuurlijke erosie was gevormd", geeft domeinbeheerder Liesbet Cox meer uitleg in "De wereld vandaag". "Zowat honderd jaar geleden is het leeggepompt om weilanden en bossen aan te leggen. Pas 14 jaar geleden is het als een meer hersteld."

"Al het organisch materiaal dat is achtergebleven op de bodem, is beginnen te rotten en dat trekt zuurstof uit het water weg. Dat is nadelig voor de vissen, de insecten, de vogels en voor alle andere leven in en rond het meer."

"Alles samen gaat het om 800 miljoen liter water. We hebben contacten met partners die ons gaan helpen om vissen per soort te vangen en ergens anders te plaatsen. Nadien is het de bedoeling dat we opnieuw vis gaan uitzetten. Sowieso blijft in de laagste delen altijd water staan waar vissen en hun eitjes kunnen blijven."

Domeinbeheerder Liesbet Cox heeft de hele operatie toegelicht in "De wereld vandaag" op Radio 1. Dat gesprek kunt u hieronder beluisteren:

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen