Hoe smaakt brood, gebakken met 5.000 jaar oude gist uit Egypte?

De Amerikaanse ontwikkelaar van videogames en amateur-egyptoloog Jonathan Seamus Blackley heeft een broodje gebakken met duizenden jaren oude gistcellen die gevonden werden in Oud-Egyptische vazen. Die cellen hebben 5.000 jaar in "slapende" toestand doorgebracht.

Seamus Blackley is een van de ontwikkelaars van de Xbox-console van Microsoft, maar heeft het bedrijf verlaten. Hij houdt zich de laatste tijd onder meer bezig met het bakken van brood en noemt zichzelf ook "amateur-egyptoloog". 

Een van zijn laatste experimenten is het bakken van een "Oud-Egyptisch" brood. Blackley kon uit twee musea in de stad Boston gistcellen isoleren uit oude vazen die 700 jaar ouder zijn dan de beroemde piramiden van Giza nabij de Egyptische hoofdstad Caïro. Hij kon daarbij rekenen op de medewerking van de egyptologe Serena Love. 

Lees verder onder de foto:

Dit is een echt Oud-Egyptisch brood en dateert uit de tijd van koningin Hatsjepsoet (ongeveer 1450 voor Christus).  Metropolitan Museum of Art.
https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

Die gistcellen waren niet dood, maar konden "uit hun slaap gewekt" worden door hen voeding en water toe te dienen, met de hulp van de microbioloog Richard Bowman van de universiteit van Iowa. Met die gist is daarna een brood gemaakt van gerst en einkorn, een graansoort die al 10.000 jaar lang bestaat. Bowman vermeed ook dat de gistcellen besmet zouden worden met hedendaagse gistcellen in de lucht om zeker te zijn dat het ging om de oude gisten.

Het resultaat was een erg zacht brood, dat aanvoelde zoals gebak. Het had een aroma van karamel en was zoet. Blackley en Bowman overwegen om die gistcellen verder op te kweken en eventueel meer "Oud-Egyptische broden" op de markt te brengen.

Bekijk hieronder alle stappen (in het Engels):

Meest gelezen