Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Honderden betogers "onthalen" buitenlandse bezoekers op luchthaven in Hongkong

Honderden pro-democratie betogers bezetten de aankomsthal in de luchthaven van Hongkong. De bedoeling is om buitenlandse bezoekers op de hoogte te brengen van hun eisen. Ze willen dat het hele weekend volhouden.

Honderden vooral jonge, in het zwart geklede demonstranten houden sinds vanochtend een sit-in op de luchthaven van Hongkong. Ze houden borden omhoog met slogans als "Red Hongkong van de tirannie" en "Stop het politiegeweld". Daarmee willen ze buitenlandse bezoekers bewust maken van hun eisen.   

De betogers hebben geen toestemming voor hun actie maar voorlopig laten de autoriteiten begaan. Verschillende protestacties de voorbije weken liepen uit op gewelddadige confrontaties tussen betogers en politie.  Een van de eisen van de manifestanten is een onderzoek naar dat politiegeweld.  

"Economie door tsunami getroffen"

De protesten in Hongkong begonnen meer dan 2 maanden geleden met het verzet tegen een omstreden uitwijzingswet aan China. Die wet is voorlopig opgeschort, maar het protest is niet gaan liggen. De eisen van de manifestanten zijn uitgebreid tot meer democratie en minder inmenging van Peking. 

De regering in Peking heeft zich voorlopig terughoudend opgesteld. Maar eerder deze week liet ze verstaan dat haar geduld opraakt. Als de regering in Hongkong er niet in slaagt om de protesten te doen stoppen, dan moet Peking mogelijk ingrijpen, zo klonk het. Sinds 1997 is Hongkong opnieuw een deel van China, maar de stad heeft een eigen bestuur en rechtssysteem en de inwoners beschikken er over meer vrijheden dan elders.

Carrie Lam, de regeringsleider van Hongkong, waarschuwde vandaag voor de economische gevolgen van de nu al wekenlange demonstraties. Volgens Lam wordt de economie van Hongkong als door "een tsunami" getroffen. Het aantal toeristen daalde de voorbije weken en de consumptie slabakt, voegde ze eraan toe. Tot dusver hebben een twintigtal landen een negatief reisadvies gegeven voor Hongkong, waaronder de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen