Huawei countert Amerikaanse blokkade en komt met Android-vervanger: HarmonyOS

De Chinese telecomgigant Huawei, die getroffen dreigt te worden door Amerikaanse sancties na verdenking van spionage, heeft een alternatief besturingssysteem klaar dat Android kan vervangen. Het alternatief "HarmonyOS" gedoopt, is voorgesteld op een persconferentie en zal op de smartphones geïnstalleerd worden als Android -eigendom van het Amerikaanse Google- niet langer beschikbaar zou zijn. 

Huawei werd door de VS op een zwarte lijst geplaatst, waardoor Amerikaanse bedrijven niet langer handel zouden mogen voeren met het Chinese telecombedrijf.

Er werd een overgangsperiode voorzien, maar die loopt eind volgende week af. De VS kunnen wel nog vergunningen uitreiken die een uitzondering voorzien, maar de uitreiking van die vergunningen loopt vertraging op, meldt het financiële persagentschap Bloomberg .

Android is nu het meest populaire besturingssysteem ter wereld, met een marktaandeel van meer dan 80 procent op de smartphonemarkt. Tegelijk is China de belangrijkste afnemer, maar door de handelsoorlog met de VS dreigen de bedrijven er patriottistischer te worden.

Meest gelezen