Nicolas Maeterlinck

KMI waarschuwt voor onweer en rukwinden, parken in Brussel gaan dicht, zomerfestivals zetten zich schrap

Het KMI heeft code geel uitgevaardigd voor onweer deze namiddag en voor rukwinden morgen. Vandaag gaat dat onweer gepaard met veel neerslag. Alle parken in Brussel gaan dicht. Ook sommige festivals en evenementen die gepland staan dit weekend nemen extra maatregelen.

Deze namiddag en in de vroege avond trekt er lokaal of verspreid een stevig onweer over het land met mogelijk veel neerslag in korte tijd en plaatselijk ook kans op fikse windstoten. In het zuidoosten is hagel mogelijk. Sinds 11 uur geldt code geel voor onweer voor het hele land.

Naar aanleiding van de windstoten die worden voorspeld, heeft Leefmilieu Brussel besloten al de parken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te sluiten van vandaag 11 uur tot morgen 22 uur.

Lees verder onder de foto:

Archiefbeeld van het afgesloten Ter Kamerenbos

Nadat het gevaar is geweken, zullen de parken na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

Leefmilieu Brussel vraagt om zoveel mogelijk de parken, bossen en wouden, en in het bijzonder de omgeving van bomen, te vermijden. "We hopen dat deze situatie, die van de weersomstandigheden afhangt, van korte duur zal zijn, dat u de nodige maatregelen kan nemen om mobiliteitsproblemen te voorkomen en dat u opnieuw snel voluit van onze groene ruimten kunt genieten", aldus Leefmilieu Brussel.

Morgen

Morgen geldt code geel voor rukwinden van 8 uur 's ochtends tot middernacht. Behalve in de provincie Luxemburg worden over het hele land rukwinden verwacht tot 70 kilometer per uur. Aan de zee kunnen de rukwinden oplopen tot meer dan 80 kilometer per uur. Ook in de nacht van zondag op maandag kan het gaan onweren.

Lees verder onder de foto:

Sinds vanmorgen is trouwens het nummer 1722 actief. Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt.

Sommige festivals nemen maatregelen

Dit weekend zijn er opnieuw heel wat muzikale en culturele activiteiten gepland. Sommige organisaties nemen bijkomende maatregelen voor het slechte weer. Dat is onder meer het geval bij het metal- en hardrockfestival Alcatraz in Kortrijk. "In samenspraak met de brandweer hebben we een aantal dingen extra goed vastgezet", zegt Ilse Bosch van Alcatraz aan VRT NWS.

Regen zijn we wel gewoon in ons land, dus onze maatregelen zijn vooral bedoeld voor de wind

Ilse Bosch, Alcatraz

"Regen zijn we wel gewoon in ons land, dus onze maatregelen zijn vooral bedoeld voor de wind. Morgen wordt hevige wind voorspeld", zegt Bosch voorts. "Zo is er aan de voorkant van het hoofdpodium een flap die nog dicht kan om te voorkomen dat de wind in het podium kan, maar we hopen natuurlijk dat dit niet nodig is."

De organisatoren van We Can Dance op het strand van Zeebrugge hebben een grote zwarte container geplaatst naast de tent (zie foto onder) om de wind tegen te houden. "We hebben die laten plaatsen om de wind te breken en om het comfort van de bezoeker te garanderen", zegt organisator Bart Roman aan Radio 2 West-Vlaanderen.

Lees verder onder de foto van de container op het strand van Zeebrugge:

Ook op het Nostalgie Beach Festival in Middelkerke en Bredene Festivalt in Bredene nemen ze bijkomende maatregelen. Voorlopig hebben we geen weet van activiteiten die niet doorgaan. "Bij ons gaat alles gewoon door", klinkt het bijvoorbeeld bij Theater Aan Zee. "We zijn voorzien op elk weerstype, alleen als het te gevaarlijk wordt, doen we aanpassingen."

We zijn voorzien op elk weerstype, alleen als het te gevaarlijk wordt, doen we aanpassingen

Tatjana Bonne, Theater Aan Zee

Bij de Lokerse Feesten hebben ze geen extra maatregelen getroffen, maar hebben ze een alternatieve locatie voor het geval het te nat of te gevaarlijk zou worden. "We hebben hier naast het terrein een sporthal waar iedereen terecht kan mochten we het festival moeten ontruimen", zegt Amaury Van Kenhove van de organisatie aan VRT NWS. Vorig jaar hebben ze van die alternatieve locatie gebruik moeten maken tijdens een optreden van Triggerfinger.

Bekijk hieronder het weerbericht van 13.30 uur deze middag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen