Luxemburg gaat cannabis legaliseren: "Hopelijk gaat België dezelfde weg op"

Luxemburg gaat als eerste Europese land cannabis legaliseren voor recreatief gebruik. Luxemburg volgt daarmee een internationale trend. Het is het gevolg van adviezen van een speciale commissie. "Hopelijk volgt ons land ook die rapporten", zegt verslavingsarts Frederick Van Der Sypt.

Het was de Luxemburgse minister van Volksgezondheid die bekendmaakte dat cannabis straks legaal zal zijn in Luxemburg. Daarmee gaat het land verder dan Nederland, waar een gedoogbeleid geldt. Over een paar jaar zouden meerderjarige Luxemburgers tot 30 gram mogen gebruiken.

"De plannen van Luxemburg zijn niet echt verbazend", zei verslavingsarts Frederick Van Der Sypt in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Het is een globale trend die begon in 2010 met de publicatie van een wetenschappelijk artikel in het Verenigd Koninkrijk."

"Op basis daarvan is dan een commissie bijeengeroepen van 32 staatshoofden en beleidsmakers die concrete adviezen en rapporten uitschrijven. Verschillende landen zijn op basis daarvan beginnen experimenteren om cannabis eerst medicinaal toe te laten, maar nu doet Luxemburg dat dus als eerste Europese land ook voor recreatief gebruik."

Vanaf 18 jaar mogen de Luxemburgers straks dus cannabis kopen en gebruiken. 12- tot 17-jarigen worden dan weer niet vervolgd als ze minder dan 5 gram op zak hebben, een gedoogbeleid dus.

"Het is een erkenning van het feit dat jongeren experimenteren. Gebruik wordt ook problematischer als het vroeger begint. De invloed op de ontwikkeling van de persoonlijkheid en de rest van het leven is dan groter. Maar 12 jaar? Daar heb ik toch mijn bezorgdheden bij", zegt Van Der Sypt.

Hoe ons land het gaat doen, is nog niet duidelijk, maar er zijn alvast goeie voorzetten gegeven

"Anderzijds, als je als maatschappij zegt "Het mag niet!", hebben veel jongeren die stap al gezet en dan hebben die geen gebruikskader. Ideaal zou zijn: een kader zoals alcohol. Zo beseft de maatschappij: "Dit is oké, en dit is niet oké"."

"Druggebruik mag niet genormaliseerd worden, maar het mag ook niet gecriminaliseerd en gestigmatiseerd worden. Ik hoop dat ons land ook de adviezen en rapporten van die commissie gaat volgen. Hoe het dat gaat doen, is nog niet duidelijk, maar er zijn alvast goeie voorzetten gegeven."

Meest gelezen