www.fotodp.be

FACTCHECK: Mag de politie u naakt fouilleren op festivals?

Op sociale media klagen verschillende festivalgangers dat ze naakt werden gefouilleerd door de politie tijdens een drugscontrole. Maar mag de politie dat wel doen? VRT NWS zocht het uit.

"Ik ging in een pashokje daarna moest ik mijn zakken legen, controleerden ze alles en daarna moest ik mijn broek en mijn onderbroek uitdoen en mijn hemd in de lucht"

Een festivalganger getuigt anoniem bij VRT NWS hoe hij naar eigen zeggen op Ostend Beach naakt gefouilleerd werd. Hij vertelt hoe hij aangewezen werd door een drugshond en meegenomen werd naar een mobiele controle van de politie. Daar moest hij naar eigen zeggen meteen al zijn kleren uitdoen, en werd hij dus naakt gefouilleerd. Er werden volgens hem uiteindelijk geen drugs gevonden. "Ik voelde mij een crimineel."  

Ik voelde mij een crimineel 

Anonieme festivalganger

Ook in het opiniestuk dat Peter Decuypere voor VRT NWS schreef, wordt gewag gemaakt van zulke naaktfouilles. En de politie van Oostende bevestigt dat ze dat al ettelijke jaren doet. 

Maar mag dat wel, naakt fouilleren?

De grote vraag: mag de politie een persoon wel naakt fouilleren. En zo ja, in welke omstandigheden gebeurt dat dan?

In de wet op het politieambt staat het volgende: "De politieambtenaren kunnen een gerechtelijke fouillering verrichten van de personen die het voorwerp uitmaken van een gerechtelijke vrijheidsbeneming, alsook van de personen ten aanzien van wie aanwijzingen bestaan dat zij overtuigingsstukken of bewijsmateriaal in verband met een misdaad of wanbedrijf bij zich dragen."

Het is op basis van dit artikel dat de politie mensen naakt fouilleert. Dat bevestigt Sarah Frederickx van de federale politie. "De politie mag naakt fouilleren, maar enkel in uitzonderlijke omstandigheden en als daar ernstige aanwijzingen voor zijn. Het is zeker niet zo dat de politie iedereen naakt mag fouilleren."

Het is zeker niet zo dat de politie iedereen naakt mag fouilleren

Sarah Frederickx - federale politie

Er moet altijd een aanleiding zijn voor zo'n naakte fouillering. "Bijvoorbeeld een drugshond die iemand aanwijst, uiterlijke tekenen van druggebruik of -bezit. Dan wordt die persoon apart genomen en wordt hij aan de kleren gefouilleerd. Als er dan nog verdere ernstige aanwijzingen zijn dat er drugs aanwezig zijn, kan er overgegaan worden tot een naaktfouille. Mensen proberen de politie altijd te slim af te zijn. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het wegplakken van drugs onder geslachtsdelen."

Die controles gebeuren voor alle duidelijkheid onder heel specifieke omstandigheden. "We mogen niet zomaar iedereen betasten en zonder een bevel van de onderzoeksrechter mogen we ook niemand naakt aanraken. We kunnen wel vragen om de kleren uit te doen en om een aantal bewegingen te maken: te hurken of op de knieën te gaan zitten om te kijken of er zich iets van drugs bevindt op het lichaam." De controle moet ook gebeuren door iemand van hetzelfde geslacht en in een aparte kamer. 

En gebeurt dat vaak?

Exacte cijfers over het aantal naakte fouilleringen heeft de politie niet. Wel zijn er een aantal dance-festivals waarvan VRT NWS bevestigd kreeg dat het gebeurde, denk aan Ostend Beach en Tomorrowland. "Maar het gebeurt niet zo vaak", benadrukt Frederickx. "Het moet proportioneel blijven. Het is een indringende maatregel, die we proberen te vermijden. Het is dus legaal, maar het moet de uitzondering blijven."

Het is dus legaal, maar het moet de uitzondering blijven 

Sarah Frederickx - federale politie

Een naaktfouillering weigeren, kan niet. Frederickx geeft wel nog een tip mee: "Neem geen drugs mee. Als je toch drugs meeneemt en je wordt betrapt, geef ze dan af. Dan moet er geen naaktfouille zijn."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de getuigenis uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen