Maleisië vervolgt 17 bankiers van Goldman Sachs wegens hun rol in "de grootste fraude ooit"

Het Zuidoost-Aziatische land daagt 17 gewezen en huidige personeelsleden van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs voor de rechter. Ze zouden meegewerkt hebben aan de zwendel rond het staatsinvesteringsfonds 1 MDB. Dat wordt de grootste fraudezaak ooit genoemd en heeft vertakkingen tot in Hollywood en belastingparadijzen.

Volgens het gerecht in Maleisië riskeren de 17 toplui van de bank zowel zware boetes als gevangenisstraffen tot tien jaar indien ze veroordeeld worden.

Onder de beschuldigden is de Zuid-Afrikaan Richard Gnodde, een van de belangrijkste topbankiers in de Londense City. Gnodde is vicevoorzitter van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en CEO van de buitenlandse filialen van de bank. Een andere bekende is Michael Evans, die nu voorzitter is van het Chinese e-warenhuis Alibaba. 

Maleisië is dus niet bang om tegelijk tegen de schenen te schoppen van een financiële gigant zoals Goldman Sachs als van grote Chinese ondernemingen. 

"The Wolf of Wall Street" in het echt

De zaak rond de enorme fraudezaak bij het staatsinvesteringsfonds 1 Malaysia Development Berhad (1MD), dat door de vorige premier Najib Razak was opgezet om "Maleisië uit te bouwen tot een technologische gigant". Er is daar echter voor miljarden dollars verdwenen in wat een vroegere Amerikaanse minister van Justitie "de grootste fraudezaak ooit" genoemd heeft. 

Ook in de Verenigde Staten, Zwitserland, Singapore en andere landen zijn gerechtelijke onderzoeken gestart. In Maleisië kwamen die niet echt van de grond tot premier Razak begin vorig jaar verrassend de verkiezingen verloor en zijn aartsrivaal en ex-premier Mahathir Mohammed opnieuw aan de macht kwam. Razak zit inmiddels in de cel. 

1MDB sleurde in zijn val verrassend ook de allermachtige premier Razak met zich mee.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Goldman Sachs begeleidde de financiële transacties van 1MDB en heeft voor dat fonds niet minder dan 6,5 miljard dollar opgehaald via de uitgifte van obligaties. Maleisië eist dat geld nu terug van de bank. 

Het geld van 1MDB is via allerlei belastingparadijzen, Zwitserland en Saudi-Arabië onder meer terechtgekomen bij de filmstudio in Hollywood die bekend is van de film "The Wolf of Wall Street" waarin Leonardo DiCaprio de rol speelt van een frauduleuze beursmakelaar die aan zijn eigen geknoei ten onder gaat. De ironie is dat de film gefinancierd zou zijn met "omgeleid" kapitaal van 1MDB, al zou DiCaprio daar niet van op de hoogte zijn geweest. Andere "celebrities" zoals Paris Hilton, Miranda Kerr en Lindsay Lohan zouden dan weer riante juwelen en andere geschenken hebben gekregen van Jho Low, de spil in de 1MDB-fraude. Low, een Maleisiër van Chinese afkomst, is ondergedoken in China. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen