Medicinale cannabisolie voortaan verkrijgbaar in apotheek

Binnenkort is het in België dan toch mogelijk om cannabisolie voor medisch gebruik te verkrijgen in de apotheek. Dat zegt de apothekersbond. Tot nu toe mochten dokters wel al cannabisolie voorschrijven voor medisch gebruik, maar apothekers mochten het niet verkopen. Patiënten met epilepsie, MS en ALS moesten dus naar het buitenland of naar illegale kwekers.

Het farmaceutisch bedrijf Fagron heeft het product 'cannabidiol' op de markt gebracht. Dat kunnen apothekers als grondstof gebruiken voor cannabisolie. Op die manier is er zekerheid over de zuiverheid van het product.

De dochter van Jean-Pierre Voncken uit Maasmechelen gebruikt cannabisolie omdat ze epilepsie heeft. "Dankzij de cannabisolie zijn de epilepsieaanvallen bijna volledig verdwenen. Sofie kan nu ook weer spreken, haar spraak was volledig verdwenen. Ze kan nu ook weer dingen onthouden waardoor ze opnieuw naar school kan gaan", vertelt Voncken

Kostprijs

Op dit moment koopt Voncken de cannabisolie voor zijn dochter bij bevriende kwekers, maar dat is in België dus illegaal. Hij is tevreden over de beslissing, maar heeft toch de nodige reserves. "Alles hangt natuurlijk af van de kwaliteit en de prijs. Sofie heeft ongeveer 10 ml per week nodig. Als dat zoals op sommige plaatsen 150 euro per 10 ml gaat kosten, dan wordt het heel duur. Het moet ook altijd voorgeschreven worden door een dokter. De vraag is: hebben alle dokters voldoende kennis om te bepalen welke aandoening behandeld kan worden met cannabisolie?"

Meest gelezen