Videospeler inladen...

Seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova: meldingen van meer dan 90 minderjarige slachtoffers 

In de nasleep van de Pano-documentaire over seksueel misbruik bij de getuigen van Jehova, werd in België het meldpunt Reclaimed Voices opgericht. Daar kwamen ondertussen meldingen binnen van meer dan 90 minderjarige slachtoffers, zo meldt Le Soir. Het werkelijke  aantal ligt volgens Pascal Mertens, voorzitter van de slachtofferorganisatie in ons land, veel hoger. 

Eind maart werd op Eén een spraakmakende Pano-reportage uitgezonden over seksueel misbruik van minderjarigen binnen de organisatie van de getuigen van Jehova. In Nederland bestond op dat moment al een meldpunt voor slachtoffers, in ons land was dat nog niet het geval. Naar aanleiding van de reportage werd besloten om ook in België het meldpunt Reclaimed Voices op te richten. Amper een dag na de uitzending liepen de eerste meldingen binnen. Ondertussen staat de teller op meer dan 90 slachtoffers.

Voor het onderzoek sprak Pano zowel met slachtoffers van seksueel misbruik als met ex-ouderlingen, mannen die binnen de gemeenschap fungeren als rechter. Aangezien de getuigen van Jehova werken met een intern rechtssysteem om misdrijven te bestraffen, werd het misbruik vaak toegedekt. Iemand die wordt beschuldigd moet verschijnen voor een zogenaamd "rechterlijk comité", maar enkel wanneer er sprake is van twee getuigenissen kan de persoon in kwestie worden uitgesloten van de gemeenschap. 

Je zit gevangen in die gemeenschap. Daarom zwijgen veel slachtoffers 

Pascal Mertens, voorzitter van Reclaimed Voices België

Slachtofferorganisatie Reclaimed Voices kreeg tot nu toe meldingen van meer dan 90 minderjarige slachtoffers van seksueel misbruik. In België ligt het aantal getuigen van Jehova's rond de 25.000. De stichting streeft ernaar om zowel het taboe rond seksueel misbruik als de stilte van slachtoffers te doorbreken. Volgens Pascal Mertens, voorzitter van Reclaimed Voices België, ligt het reële aantal slachtoffers namelijk een stuk hoger: "Je zit echt gevangen in die gemeenschap. Van kinds af aan wordt geleerd om zo weinig mogelijk contact te hebben met de rest van de wereld. Mensen die eruit willen stappen, durven dat vaak niet. Daarom zwijgen veel slachtoffers."

Bekijk hieronder de Pano-reportage: 

Reclaimed Voices kan worden gecontacteerd via hun website, waar u een nummer en mailadres terugvindt. Nood aan een gesprek? Dan kan u terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106.

Meest gelezen