"Mijn hart gaat uit naar iedereen die met deze ziekte te maken heeft, want kanker is klote"

Volgende nacht mogen kinderen, tieners en jongeren weer compleet uit hun dak gaan als ze hun idolen toejuichen tijdens de uitreiking van de Teen Choice Awards. De nieuwste jonge idolen zullen weer op handen gedragen worden en hun bedankingsspeeches zullen overschreeuwd worden door het uitzinnig gillende publiek. Toch wordt door de prijswinnaars soms nog geprobeerd enige inhoud in hun speech te laten binnensluipen. Zo lukte het 5 jaar geleden Ansel Elgort, die dankzij zijn rol in het bioscoopsucces "The fault in our stars" een award in ontvangst mocht nemen, om de aandacht op de kankerproblematiek te krijgen. Tot nog grotere waardering van het aanwezige publiek en van de wereldpers.

"The fault in our stars" was eind juli 2014 een van de grote winnaars van de Teen Choice Awards en ging met 7 prijzen naar huis. De toen 20-jarige Elgort won de prijs voor beste filmacteur in een dramatische rol. Hij speelde in "The fault in our stars" de rol van Augustus Waters bij wie kanker vastgesteld is. Wanneer na een behandeling de kanker terugkeert, komt hij te overlijden. 

De uitreiking van de award in de categorie "Choice Movie Actor: Drama" werd ingeleid door popzangeres Taylor Swift, die grapte van: "Ik was verheugd dat men me vroeg om de prijs in deze categorie aan te kondigen, want er is niemand die meer weet van theatrale mannen dan ik."

Maar het was uiteindelijk Ansel Elgort zelf die met zijn bedankingsspeech de meeste aandacht trok. Nadat er eerst nog een grap afkon over zijn hemdje en de gewonnen surfplank ("Ik kan niet surfen, daarom zal die aan de muur belanden"), probeerde Elgort boven het uitbundige gejoel uit te komen met een meer serieuze boodschap: "Ik ben vooral blij dat jongeren die met deze ziekte geconfronteerd worden deze film ook in de armen gesloten hebben. En ik hoop dat we het onderwerp tenminste op de juiste manier onder de aandacht gebracht hebben. Mijn hart gaat in ieder geval uit naar iedereen die met deze ziekte te maken heeft. Want kanker is klote!”

Tienerwebsite PopSugar omschreef het moment als volgt: "Terwijl de meeste winnaars op de Teen Choice Awards een korte en lieflijke speech geven waarbij ze hun fans bedanken, bracht Ansel Elgort de nodige dosis ernst in het evenement toen hij zijn prijs voor beste filmacteur in een dramarol aanvaardde. Niet alleen benadrukte hij hoe belangrijk deze film voor zijn carrière was, ook hadden hij en de andere acteurs er een punt van gemaakt om met deze film het leven te vieren en er geen film over een ziekte van te maken." Om dan te concluderen dat Elgort "eenieders hart deed smelten met een serieuze toespraak".

AP

"De speech van Ansel was niet alleen de langste van de avond, hij was ook de meest aangrijpende en de meest ontroerende", besloot entertainmentwebsite Jus Jared. Lifestylewebsite Bustle sprak dan weer van "een ontroerend moment toen Ansel hoopte dat kankerpatiënten troost in de film gevonden hadden." Volgens Hollywood Reporter "greep Ansel zijn moment in de schijnwerpers ten volle aan om de problematiek van kanker onder de aandacht te brengen".

In ieder geval kreeg de speech van Elgort, die bij het jonge publiek ook al bekend geraakt was door zijn rol van Caleb Prior in "Divergent", wereldwijd opvallend veel aandacht. "Als je de naam van deze acteur nu nog niet kent, dan is het door deze prijs dat je hem beter wél leert kennen", besloot nieuwswebsite CNN. Elgort zou daarna nog schitteren in "Baby driver", waarvoor hij een Golden Globe-nominatie kreeg. Hij speelde een van de hoofdrollen in "Billionaire Boys Club", maar die film leed onder het seksschandaal van Kevin Spacey. Later dit jaar is hij, naast Nicole Kidman, te zien in "The goldfinch".

Vannacht worden de Teen Choice Awards voor de 21e keer uitgereikt. Gastvrouw van dienst is Victoria Justice. Het kassucces "Avengers: Endgame" behoort alvast tot de topfavorieten, naast "Crazy rich Asians" en "Aladdin". Wat televisie betreft zou "Riverdale" wel eens een karrenvracht aan prijzen kunnen wegkapen. 

Meest gelezen