Hasselt plaatst waarschuwings­systeem om veiligheid te verhogen op fietspad

De stad Hasselt heeft een waarschuwingssysteem geplaatst dat de veiligheid van fietsers moet verhogen op een tweerichtingsfietspad. Het systeem waarschuwt automobilisten via een LED-strook dat er een fietser of bromfietser nadert.

Het systeem is geplaatst aan het kruispunt van de Maastrichtersteenweg en de Sint-Corneliustraat. "Het werkt via LED-stroken die in de weg en in het fietspad zijn ingebouwd", zegt schepen van mobiliteit Marc Schepers. "De fietser wordt gedetecteerd, 50 meter aan de ene kant, 50 meter aan de andere kant. Dan wordt ter hoogte van de auto een LED-strip geactiveerd die rood begint te knipperen. Zo ziet de automobilist dat er een tegenligger aankomt."

Uniek

"Het is uniek omdat het niet alleen een waarschuwingssysteem is, maar ook een meetsysteem", zegt Schepers: "Het systeem meet tegelijkertijd het aantal fietsers, de rijrichting, de snelheid en het meet zelfs wat voor soort fiets het is".

Het waarschuwingssysteem heeft zo'n 20.000 euro gekost. Als het meevalt, wordt het ook op andere kruispunten in Hasselt ingevoerd.

Meest gelezen