Videospeler inladen...

Pandatweeling Pairi Daiza: "In het wild overleeft tweeling zelden, maar hier hebben we de luxe om ze te laten overleven"

In het dierenpark Pairi Daiza is een reuzenpandatweeling geboren. Dat heeft het dierenpark zonet aangekondigd. Het is de tweede (en tegelijk derde) pandageboorte, sinds die van Tian Bao op 2 juni 2016. Op de persconferentie onthulde de ambassadeur van China het geslacht van de tweeling: een mannetje en een vrouwtje. Ook opvallend: in het wild heeft een pandatweeling weinig kans op overleven. Daarom wisselen de kleintjes in Pairi Daiza af tussen de couveuse en mama Hao Hao. 

In april maakte het dierenpark bekend dat reuzenpanda Hao Hao opnieuw met succes geïnsemineerd was. Toen zei het park er al bij dat we pas drie weken voor de geboorte van een babypanda kunnen weten of een reuzenpanda zwanger is. Maar nu volgt dus meteen het verrassende nieuws dat er een reuzenpandatweeling geboren werd. De verzorgers waren nooit helemaal zeker dat Hao Hao zwanger was, maar hadden wel een vermoeden, zo laten ze weten. Het dierenpark gaf al twee beelden vrij van de panda's. 

"De baby's verkeren allebei in goede gezondheid, net als de mama", zegt Mathieu Goedefroy, woordvoerder van Pairi Daiza. "We hebben hier nu vijf panda's. Voor de redding van de soort is dit geweldig nieuws."

Mannetje en vrouwtje

Op de persconferentie die gehouden werd in het dierenpark reageerde de ambassadeur van China euforisch op de geboorte van de tweeling. "Panda's zijn onze nationale schat. Ik wil de zoo feliciteren, er is hier enorm werk verricht. Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, dat is zeer zeldzaam. En het is ook de eerste geboorte van panda's dit jaar buiten China."

Ook de directeur van Pairi Daiza, Eric Domb, benadrukt hoe "ongelooflijk" deze geboorte is. Hij ziet in de geboortedatum, 8 augustus, een teken: "Symbolen zijn heel belangrijk voor de Chinezen en 8/08 betekent een groot geluk voor de Chinezen. Misschien is het toeval, maar waarschijnlijk is het een teken."

Het gaat om een mannetje en een vrouwtje, dat is zeer zeldzaam

Ambassadeur China

De zoölogisch directeur van Pairi Daiza, Tim Bouts, heeft meer uitleg gegeven over de geboorte van de pandatweeling: "Woensdag hebben we gezien dat de hormonen veranderden, en dat was de laatste rechte lijn. We hebben de wacht gehouden tijdens de nacht. En gisteren, om 13.26 uur is de eerste baby geboren." Na 1,5 uur haalden de verzorgers het pandajong weg voor onderzoek. "Daar zagen we dat het een mooi mannetje was. Hij woog 160 gram."

Omdat Hao Hao meteen bamboe begon te eten, dachten de verzorgers dat er maar één baby was. "Maar twee uur later stopte ze opeens met eten en zagen we een klein roze hoofdje verschijnen." Het tweede pandajong is een vrouwtje."

Lees verder onder de afbeelding: 

En nu?

In het wild overleeft een pandatweeling zelden allebei. Bij de geboorte van meerdere jongen in het wild steekt de moeder al haar energie in de opvoeding van één nakomeling, de rest wordt dan verstoten. "Maar in gevangenschap hebben we de luxe om beide jongen te laten overleven", benadrukt Bouts. 

In gevangenschap hebben we de luxe om beide jongen te laten overleven

Tim Bouts - zoölogisch directeur Pairi Daiza

Daarom wordt een van de baby's altijd in de couveuse gehouden. "Onze verzorgers nemen de melk van Hao Hao en zorgen dat de baby drinkt. De eerste dag is het meisje bij de mama gebleven. Nu laten we Hao Hao even rusten en zijn de twee panda's in de couveuse. In een volgende stap zullen we het jongetje bij Hao Hao zetten. We gaan dan altijd wisselen. Voor de panda's is het eigenlijk het beste van twee werelden: ze krijgen de zorg van de verzorger en van hun mama."

Bekijk hieronder enkele foto's van de pandatweeling:

Meest gelezen