Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Rosie Ruiz (66) overleden: hét symbool voor valsspelen in de sport na de Boston Marathon van 1980

Rosie Ruiz, de vrouw die in 1980 uit het niets de Boston Marathon won en later van vals spel beschuldigd werd, is vorige maand overleden. Het nieuws raakte nu pas bekend. Ruiz werd 66 jaar oud. 

Ruiz verbaasde de sportwereld toen ze in 1980 in een tijd van 2 uur, 31 minuten en 56 seconden over de meet kwam van de Boston Marathon. Dat zou de op twee na snelste tijd zijn die een vrouw ooit op een marathon liep.

Onmiddellijk werd haar overwinning in twijfel getrokken. Niemand had haar gezien aan de controleposten. Andere lopers vonden dat ze niet genoeg zweette, dat ze een zwaar shirt aan had en dat haar benen niet gespierd genoeg waren.

Na de wedstrijd vertelde ze in een televisie-interview dat ze nog maar één andere marathon had gelopen, die van New York in een tijd van 2 uur 56 minuten en 33 seconden. Toen de interviewster haar vroeg hoe ze haar tijd zo veel verbeterd had, antwoordde ze heel vaag. Ze wist ook niet wat intervaltraining was. 

Gaf medaille niet terug

Acht dagen na de wedstrijd ontnamen de organisatoren haar de overwinning, na het bestuderen van duizenden foto's en video's. Ze was nergens te zien geweest. Twee studenten verklaarden dat ze Ruiz vlak voor de eindmeet het parcours zagen oprennen.

Ruiz had wel een officieel startnummer. Ze was toegelaten tot de Boston Marathon omdat ze een certificaat had van haar deelname aan de New York Marathon. Maar ook die wedstrijd bleek ze niet volledig te hebben uitgelopen. 

Zelf hield ze haar hele leven tegenover de pers vol dat ze eerlijk gewonnen had en ze gaf haar medaille ook niet terug. 

"Even geschrokken als iedereen"

In 1996 vertelde een vertrouweling van Ruiz aan The Boston Globe dat ze aan hem bekend had dat ze vals had gespeeld. "Ze sprong uit het publiek, maar ze wist niet dat de eerste vrouw nog niet voorbijgekomen was", zei Steve Marek. "Geloof me, ze was even geschrokken als iedereen, toen ze als eerste over de finish liep."

Later kwam Ruiz nog in het nieuws toen ze veroordeeld werd tot een celstraf van één week, omdat ze cash en cheques had gestolen van de vastgoedfirma waar ze werkte als boekhouder. Een jaar later zat ze drie weken in de cel omdat ze cocaïne verkocht aan undercoveragenten.

Ze stierf op 8 juli in Lake Worth in Florida aan de gevolgen van kanker. Er werd een overlijdensbericht gepost op de website van een begrafenisondernemer. Daar draagt ze de naam van haar man, Vivas. Hun huwelijk eindigde in een scheiding. Ze laat drie zonen achter.

Meest gelezen