Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Gevluchte ex-premier van Thailand Yingluck Shinawatra krijgt de Servische nationaliteit

De Servische regering heeft de nationaliteit verleend aan Yingluck Shinawatra. De voormalige premier van Thailand werd in 2014 afgezet door een militaire staatsgreep en is twee jaar geleden naar het buitenland gevlucht. Haar broer en eerdere premier Thaksin Shinawatra kreeg eerder het ereburgerschap van Montenegro.

De beslissing is eind juni genomen, maar is nu gepubliceerd in het Servische staatsblad. In de mededeling staat dat "een buitenlander de Servische nationaliteit kan krijgen als dat tegemoet komt aan belangen van het land". Verdere uitleg wordt er niet gegeven.

Yingluck Shinawatra won de verkiezingen in Thailand in 2011, maar werd in 2014 afgezet door het leger na maandenlang massale protesten van haar tegenstanders. Ze is daarna in Thailand veroordeeld wegens nalatigheid inzake subsidies voor rijstboeren, waardoor de overheid veel geld zou hebben verloren. Shinawatra had het toen over een politiek proces.

Twee jaar geleden is ze via Cambodja en Singapore naar Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten gevlucht. Sindsdien is ze vaak gezien in Europa en in Hongkong, samen met haar broer Thaksin Shinawatra. Die zakenman was tussen 2001 en 2006 premier van Thailand en ook hij is door een staatsgreep afgezet.

Thaksin Shinawatra is eerder ereburger van Montenegro geworden, een staat die vroeger een confederatie vormde met Servië. Hij bezit onder meer een villa aan de Adriatische Zee. De Shinawatra's horen bij de rijkste families van Thailand en hun partij Phuea Thai is nog altijd de grootste in Thailand, maar zit nu wel in de oppositie.

Thaise premier wil niet aftreden ondanks onvolledige eed

In Thailand weigert premier Prayuth Chan-ocha om af te treden, ondanks zware kritiek uit verschillende hoeken. Voormalig stafchef en juntaleider Chan-ocha heeft na de recente verkiezingen een meerderheidsregering gevormd en heeft op 16 juli de eed afgelegd bij koning Maha Vajiralongkorn.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Hij heeft echter een belangrijke zin uit de eed niet uitgesproken, namelijk de belofte om zich volledig te houden aan de grondwet. Critici vinden daarom dat de eedaflegging ongeldig is en dat die ofwel moet worden overgedaan ofwel dat Chan-ocha moet aftreden.

Prayuth Chan-ocha was de stafchef die de staatsgreep tegen Shinawatra in 2014 uitvoerde. Nadien leidde hij junta van ex-militairen. Zijn partij kon na de verkiezingen eerder dit jaar een coalitie vormen, ook al omdat eerder de grondwet naar zijn hand is gezet.

Meest gelezen