Vilvoorde krijgt 50 meter hoge toren in 2021, zichtbaar vanaf de Ring

In 2021 is Vilvoorde een toren rijker. Het wordt een toren van 50 meter hoog, zichtbaar vanaf de Ring, met onder meer een hotel, restaurant, tentoonstellingsruimte én een luchthaven voor drones. Het project wordt volgens Living Tomorrow "de grootste innovatiecampus van Europa voor wonen, werken en leven".

Het is een groot project, waar dus ook veel werk aan is. Om de hoogste vorm van innovatie te verwezenlijken in het gebouw, wordt samengewerkt met zo'n 60 à 70 partners. Naast innovatie, staat ook de voetafdruk van het hele project centraal. “We gaan ‘in de hoogte’ om de voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden", vertelt voorzitter van Living Tomorrow Frank Beliën. 

Afspraken met Vilvoorde

In de nabije buurt van de toren woont maar één buur en die staat volledig achter de verwezenlijking van het project. De stad Vilvoorde legde wel voorwaarden op voor emissie, groengevels en mobiliteit. “We gaan voor een energieneutraal gebouw, wat uiteraard zeer ambitieus is", klinkt het bij Living Tomorrow. "We gaan in de zomer koelte halen uit de grond en opslaan in het beton en in de winter halen we warmte uit de grond”, vertelt Beliën. Daarnaast zijn er ook geen problemen wat mobiliteit betreft: “Geen probleem met de nabijheid van Zaventem en de trambus die passeert aan de deur. Ook elektrische fietsen voor de bezoekers worden voorzien.”

Beetje protest

Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, is enthousiast over het project en vindt het een meerwaarde, maar dat ligt bij de oppositie anders. “Dit wordt een toren van 50 meter hoog en die is in het residentiële Koningslo niet op zijn plaats”, zegt oppositieraadslid Jan Anciaux (N-VA), die zelf in Koningslo woont. Volgens hem worden de mobiliteitsoplossingen niet correct voorgesteld – de trambus passeert er niet voor de deur – en dreigt er een conflict met de fietssnelweg.

Nog tot en met 25 augustus kan bezwaar worden ingediend op de intussen aangepaste vergunning.

Meest gelezen