Videospeler inladen...

"Vlaams Belang rekent erop dat N-VA zich kapot zal regeren en dat zij in 2024 de grootste partij zullen worden"

Vlaams Belang rekent erop dat het in 2024, wanneer het weer verkiezingen zijn, de grootste partij wordt en aan zet zal zijn voor het vormen van een Vlaamse regering, omdat de N-VA zich kapot zal regeren de komende jaren. Dat was de analyse van Rik Van Cauwelaert in "Terzake".

De Vlaamse formatie is al een paar keer "zo goed als rond" verklaard, maar de witte rook laat op zich wachten. "De deadline schuift alsmaar op, dit wordt wat onzinnig", ziet politiek analist Van Cauwelaert. "N-VA-voorzitter en formateur Bart De Wever zit dan ook op twee borden te schaken (Vlaams en federaal). Hij probeert de beste combinatie te vinden. Hij durft niet te beslissen."

Formateur De Wever moet kiezen tussen drie partijen, want er is maar plaats voor twee. De SP.A, Open VLD en CD&V zijn nog in de running. Vlaams Belang is eraf gereden, al is dat nog niet officieel. "Het was onzinnig om zo lang met Vlaams Belang gesprekken te voeren", vindt Van Cauwelaert. "Officieel weet Vlaams Belang nog niet dat het niet doorgaat en ze willen dat bericht alleen krijgen van De Wever zelf."

"Vlaams Belang heeft wel gezien dat het cordon sanitaire eigenlijk doorbroken is. Ze mochten op audiëntie bij de koning en ze hielden gesprekken met de Vlaamse formateur. Ze weten dat het niet voor nu is, maar ze rekenen erop dat het in 2024 (red.: wanneer het weer verkiezingen zijn) anders zal lopen. Dan hopen ze de grootste partij te worden, omdat N-VA zich de komende jaren zal kapot regeren met twee traditionele partijen die op apegapen liggen." 

Nieuwe verkiezingen?

Geen Vlaams Belang dus, maar welke partij dan wel? Een voortzetting van de Zweedse coalitie (met CD&V en Open VLD) lijkt nu het meest waarschijnlijk. "In gesprekken met Vlaams Belang zou Bart De Wever hebben laten vallen dat het toch met CD&V zal moeten gebeuren", weet Van Cauwelaert. 

"Maar de relatie tussen die twee is van die aard dat het bijna van roekeloosheid getuigt om met de christendemocraten in zee te gaan, al is er met Kris Peeters wel een hinderpaal verdwenen. Toch is de wederzijdse aversie tussen hen verschrikkelijk groot."

Ondertussen blijft het ook rond de federale regeringsvorming stil. "Je kunt een veelkoppig monster creëren tegen Vlaams Belang/N-VA, maar dat is voor de Vlaamse partijen een horrorscenario. Ik vrees dat als het niet tot een gesprek komt tussen N-VA en de PS, we tegen het einde van het jaar naar nieuwe verkiezingen gaan."


Bekijk het interview met Rik Van Cauwelaert in "Terzake":

Videospeler inladen...

In de reportage hieronder over de politieke actualiteit spoelt "Terzake" even terug:

Videospeler inladen...

Meest gelezen