Videospeler inladen...

19 gewonden na noodweer en tornado in Luxemburg, ook windhoos boven Amsterdam

Het zuidwesten van het Groothertogdom Luxemburg is geteisterd door een tornado. 19 mensen raakten gewond en bijna 200 huizen werden beschadigd. De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 kilometer per uur. Ook boven Amsterdam was er een windhoos. Dat leverde spectaculaire beelden op. 

Bascharage en Pétange, vlak bij de Belgische grens, werden gisteren rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Daarbij raakten 19 mensen gewond, van wie er één in kritieke toestand verkeert na een hartaanval. De doortocht duurde maar een minuut maar de ravage die de wind achterliet is enorm. Op beelden op sociale media is te zien hoe daken en schoorstenen door de krachtige wind werden afgerukt. 

In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 180 huizen beschadigd. Honderd huizen zijn helemaal onbewoonbaar. De Luxemburgse minister van Werk, Dan Kersch, had het over een "catastrofale scène". De schade is enorm maar kan nu nog niet gemeten worden, aldus Kersch. Het zal dagen duren om alle schade op te ruimen. Er zijn 200 brandweerlui, 40 politieagenten en 50 soldaten ter plaatse.

Andere beelden tonen afgerukte bomen, beschadigde voertuigen en door puin geblokkeerde wegen. Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL).

Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn. De politie heeft zijn aanwezigheid in die dorpen versterkt. In een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan 1.000 noodoproepen binnen. Vandaag worden opnieuw rukwinden verwacht, waardoor opnieuw puin door de wind verplaatst kan worden.

In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer.

Bekijk hieronder beelden van de tornado en de ravage en lees verder onder de video: 

Videospeler inladen...

Ook in Amsterdam, in Nederland, werd er gisteren een windhoos waargenomen. Volgens de NOS heeft de brandweer enkele meldingen van schade ontvangen. Het ging dan vooral om omgevallen bomen, weggewaaide dakpannen en een beschadigde boot. Op sociale media werden er massaal video's van het weerfenomeen gedeeld. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen