Jonas Hamers / ImageGlobe

In juni en juli kregen 74.651 Belgen een geldboete in Frankrijk, in 2018 niemand meer geflitst dan de Belg

In juni en juli zijn er bijna 75.000 Belgen geflitst in Frankrijk. Dat zijn er ruim 6.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Frankrijk voert altijd meer controles uit in de zomer en dat heeft tot meer flitsboetes geleid voor de Belgen. Volgens mobiliteitsorganisatie VAB zijn we de meest geflitste buitenlanders in Frankrijk, zegt woordvoerster Joni Junes.

De cijfers op een rij

De eerste zeven maanden van het jaar (januari tot juli) werden er 154.844 Belgen geflitst op de Franse wegen. Dat is 23 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. VAB wijt dat aan de gele hesjes, ontevreden burgers die protesteren, die meer dan 6 op de 10 flitspalen beschadigd hebben.

Voor juni en juli samen werden er echter 8 procent meer Belgen geflitst (74.651 Belgen tegenover 68.371 vorig jaar). In de zomermaanden zet de Franse politie extra in op verkeersveiligheid en worden er meer controles uitgevoerd.

In 2018 waren we de meest geflitste "buitenlanders" in Frankrijk, voor de Spanjaarden en Duitsers. Ook in Nederland rijden we vaak te snel: daar staan de Belgen met ruim 292.000 flitsboetes op de tweede plaats, na de Duitsers met meer dan 400.000 bekeuringen.    

"Superflitsers" ingezet

In Frankrijk zijn het niet alleen de flitspalen die op snelheid controleren, er worden ook veel mobiele controles uitgevoerd. De Fransen werken ook met rondrijdende camera’s in anonieme personenwagens en die worden sinds april van vorig jaar bestuurd door medewerkers van een privéfirma.

De overheid wil ook de vernielde flitspalen tegen eind dit jaar laten vervangen door 400 zogenoemde superflitsers: een camera die tegelijk 32 auto's kan controleren op vijf verschillende rijstroken in beide richtingen over een lengte van 100 meter.  In juli waren al 75 superflitsers geïnstalleerd.

Meest gelezen