Gewonde bij schietpartij in Noorse moskee, politie behandelt incident als poging tot terroristische aanval

Bij een schietpartij in een moskee in de buurt van de Noorse hoofdstad Oslo is een persoon lichtgewond geraakt. Een Noorse jonge man werd aangehouden. De politie behandelt de schietpartij als een poging tot een terroristische aanval, maakte ze intussen bekend. Tijdens het onderzoek naar de schietpartij vond de politie in een huis ook het lichaam van een vrouw, een familielid van de verdachte.  

De schietpartij vond zaterdag plaats in de vooravond. De dader is een jonge Noor die in de buurt woonde. Volgens de Noorse politie hield hij er extremistisch gedachtengoed op na. "Hij had xenofobe ideeën en wilde terreur zaaien", zei de politie tijdens een persconferentie.

Op het moment van de feiten waren slechts drie mensen aanwezig in de moskee. Er viel één lichtgewonde, een moskeebezoeker die de verdachte overmeesterde. De verdachte was naar verluidt in het zwart gekleed, had een helm op en droeg een kogelvrij vest. 

Later op de avond vond de politie in een woning nabij Oslo het lichaam van een dode vrouw. De ontdekking bleek verband te houden met de schietpartij in de moskee. De dode vrouw is een familielid van de verdachte.

De Noorse premier Erna Solberg bracht vandaag een bezoek aan de gemeenschap van de getroffen moskee, die in een hotel was samengekomen om het Offerfeest te vieren. "Wat gebeurd is, zou niet mogen gebeuren in Noorwegen. Noorwegen zou een veilige plek moeten zijn", zei Solberg. 

Meest gelezen