Videospeler inladen...

KMI waarschuwt vandaag voor rukwinden, volgende week lijkt de herfst er al even: wisselvallig en koel 

We krijgen vandaag flink wat wind met kans op een lokaal buitje, maar het blijft zwoel met 24 à 25 graden. De rukwinden halen in het binnenland tot 70 kilometer per uur en aan zee tot 80 kilometer per uur. Het KMI heeft tot middernacht code geel uitgevaardigd. Alle parken in Brussel gaan dicht. Ook sommige festivals en evenementen die gepland staan dit weekend nemen extra maatregelen. En volgende week lijkt het net of de herfst er al is: het wordt wisselvallig én fris. 

Naar aanleiding van de windstoten die worden voorspeld, heeft Leefmilieu Brussel besloten al de parken in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te sluiten tot vanavond 22 uur.

Nadat het gevaar is geweken, zullen de parken na inspectie, opruiming en beveiliging opnieuw worden opengesteld. In de parken die niet kunnen worden afgesloten, zal aan de ingang een bericht worden uitgehangen en zullen de parkwachters de bevolking informeren.

Leefmilieu Brussel vraagt om zoveel mogelijk de parken, bossen en wouden, en in het bijzonder de omgeving van bomen, te vermijden. "We hopen dat deze situatie, die van de weersomstandigheden afhangt, van korte duur zal zijn, dat u de nodige maatregelen kan nemen om mobiliteitsproblemen te voorkomen en dat u opnieuw snel voluit van onze groene ruimten kunt genieten", aldus Leefmilieu Brussel.

Archiefbeeld van het afgesloten Ter Kamerenbos.

Sommige festivals nemen maatregelen

Dit weekend zijn er opnieuw heel wat muzikale en culturele activiteiten gepland. Sommige organisaties nemen bijkomende maatregelen voor het slechte weer. Dat is onder meer het geval bij het metal- en hardrockfestival Alcatraz in Kortrijk. "In samenspraak met de brandweer hebben we een aantal dingen extra goed vastgezet", zegt Ilse Bosch van Alcatraz aan VRT NWS.

Regen zijn we wel gewoon in ons land, dus onze maatregelen zijn vooral bedoeld voor de wind

Ilse Bosch, Alcatraz

"Regen zijn we wel gewoon in ons land, dus onze maatregelen zijn vooral bedoeld voor de wind. Vandaag wordt hevige wind voorspeld", zegt Bosch voorts. "Zo is er aan de voorkant van het hoofdpodium een flap die nog dicht kan om te voorkomen dat de wind in het podium kan, maar we hopen natuurlijk dat dit niet nodig is."

De organisatoren van We Can Dance op het strand van Zeebrugge hebben een grote zwarte container geplaatst naast de tent (zie foto onder) om de wind tegen te houden. "We hebben die laten plaatsen om de wind te breken en om het comfort van de bezoeker te garanderen", zegt organisator Bart Roman aan Radio 2 West-Vlaanderen.

(lees voort onder de foto van de container op het strand van Zeebrugge)

Ook op het Nostalgie Beach Festival in Middelkerke en Bredene Festivalt in Bredene nemen ze bijkomende maatregelen. Voorlopig hebben we geen weet van activiteiten die niet doorgaan. "Bij ons gaat alles gewoon door", klinkt het bijvoorbeeld bij Theater Aan Zee. "We zijn voorzien op elk weerstype, alleen als het te gevaarlijk wordt, doen we aanpassingen."

Bij de Lokerse Feesten hebben ze geen extra maatregelen getroffen, maar hebben ze een alternatieve locatie voor het geval het te nat of te gevaarlijk zou worden. "We hebben hier naast het terrein een sporthal waar iedereen terecht kan mochten we het festival moeten ontruimen", zegt Amaury Van Kenhove van de organisatie aan VRT NWS. Vorig jaar hebben ze van die alternatieve locatie gebruik moeten maken tijdens een optreden van Triggerfinger.

Noodnummer actief

Sinds gisteren is trouwens het nummer 1722 actief. Het nummer 1722 is bedoeld voor niet-dringende brandweerinterventies, zodat het noodnummer 112 bij noodweer niet overbelast raakt.

Komende 10 dagen: geen tropische hitte

Morgen wordt het opnieuw rustig weer met wolken en opklaringen, en misschien nog een lokale bui. De temperaturen schommelen rond de 22 graden.

Vanaf maandag breekt dan een koele periode aan met temperaturen van 20 tot 22 graden. "Een beetje te fris voor de tijd van het jaar. We zijn dat niet meer gewoon", vertelt weerman Frank Deboosere. Woensdag zou de wind opnieuw aanwakkeren en passeert een intensere regenzone. "De komende tien dagen zit er zeker geen tropische hitte in", aldus Deboosere. 

Bekijk hier "Het weer" met Frank Deboosere:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen