Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Van kindermisbruik verdachte miljardair Jeffrey Epstein dood aangetroffen in zijn cel

De Amerikaanse financier en miljardair Jeffrey Epstein heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel in New York. Dat hebben gerechtelijke bronnen bevestigd. Epstein werd aangeklaagd omdat hij een netwerk zou hebben gerund voor seks met minderjarige meisjes. Hij had volgend jaar moeten terechtstaan. De federale politiedienst FBI stelt een onderzoek in naar de toedracht van de zelfdoding.  

De 66-jarige Jeffrey Epstein werd begin vorige maand opgepakt. Hij werd verdacht van grootschalig misbruik van minderjarige meisjes en mensenhandel. Hij zou volgend jaar hebben moeten terechtstaan. Er hing hem een gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd.

In afwachting van zijn proces zat Epstein opgesloten in een gevangenis in Manhattan, New York. Daar werd vanmorgen zijn levenloze lichaam gevonden. Epstein werd naar een ziekenhuis gebracht, waar een wetsdokter zijn dood heeft vastgesteld.

Minnelijke schikking

Tussen 2002 en 2005 zou Epstein jonge meisjes, sommige niet ouder dan 14, naar zijn landhuizen in Manhattan en Florida hebben gelokt en misbruikt. Bij een huiszoeking werden naaktfoto's gevonden van meisjes die wellicht minderjarig zijn. 

Gisteren nog waren extra gerechtelijke stukken uit het dossier vrijgegeven. Daarin stonden nieuwe details over wat zich afspeelde in Epsteins huizen. 

Voor een eerdere, gelijkaardige aanklacht, kon Epstein in 2008 een minnelijke schikking treffen, waardoor hij  gespaard bleef van een federaal proces en een relatief lichte straf kreeg. 

De openbaar aanklager met wie Epstein toen de schikking trof, was Alexander Acosta, tot voor kort minister van Werk onder Trump. Acosta stapte begin vorige maand op wegens zijn rol in de zaak.

Invloedrijke vrienden

Jeffrey Epstein kon vroeger heel wat invloedrijke Amerikanen tot zijn vriendenkring rekenen, onder wie de voormalige president Bill Clinton, de huidige president Donald Trump en de Britse prins Andrew. 

Ruim twee weken geleden was Epstein al eens gewond aangetroffen in zijn cel. Toen werd vermoed dat hij zichzelf om het leven had willen brengen. Daarna stond hij onder strengere bewaking, maar die zou anderhalve week geleden zijn opgeschort.

In de VS rijzen vragen over hoe Epstein zichzelf heeft kunnen doden in een van de zwaarst beveiligde gevangenissen van het land. Een onderzoek wordt ingesteld.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft ook al laten weten dat het onderzoek naar het misbruik (en naar wie het mee mogelijk maakte) gewoon doorgaat. Epsteins slachtoffers zijn ontgoocheld omdat hij door zijn dood aan een proces ontsnapt, en omdat veel informatie zo niet aan de oppervlakte zal komen. Sommige zijn wel van plan om burgerlijke rechtszaken aan te spannen voor schadevergoedingen.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen