AFP or licensors

Noord-Korea vuurt opnieuw raketten af in de Japanse Zee

Noord-Korea heeft opnieuw twee korteafstandsraketten afgevuurd die zijn terechtgekomen in de Japanse Zee. De nieuwe lanceringen kwamen er kort nadat de Amerikaanse president Donald Trump had laten weten dat hij "een prachtige brief" had ontvangen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. In die brief liet Kim weten niet opgezet te zijn met de militaire oefeningen van de VS en Zuid-Korea. 

De raketten werden afgevuurd vanuit de stad Hamhung, aan de oostkust van Noord-Korea. Ze bereikten een maximale hoogte van 48 kilometer, raakten ruim 400 kilometer ver en kwamen terecht in de Japanse Zee. Het was al de vijfde lancering in enkele weken tijd.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bestempelt de rakettesten als een "waarschuwing" aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvers houden in Zuid-Korea. Dat liet hij weten in een brief aan de Amerikaanse president Donald Trump. "Een zeer mooie, drie bladzijden lange brief", liet Trump weten. "Van begin tot eind fantastisch".  

In die brief zei Kim niet opgezet te zijn met de militaire oefeningen. "En ik ben er ook nooit een fan van geweest", voegde Trump eraan toe. "En weet je waarom? Omdat ik er niet van hou om ervoor te betalen."

AFP or licensors

Trump minimaliseerde ook de reeks tests van de voorbije weken. "Het waren allemaal korteafstandsraketten, geen ballistische raketten of raketten op lange afstand", zei hij. VN-resoluties verbieden Noord-Korea om raketten te lanceren, en maken daarbij geen onderscheid tussen korte, middellange of lange afstand.

Pyongyang en Washington proberen momenteel opnieuw gesprekken op te starten over het nucleaire wapenprogramma van Noord-Korea, en de economische sancties tegen het land. Trump en Kim Jong-un hebben elkaar het voorbije jaar al drie keer ontmoet.

Meest gelezen