AFP or licensors

Opnieuw massaal protest in Moskou, politie pakt meer dan 100 mensen op

In Moskou hebben meer dan 40.000 mensen betoogd tegen het politiegeweld van de afgelopen weken en voor vrije verkiezingen. De politie was massaal ter plaatse en arresteerde meer dan 100 betogers.  Het is al de vierde week op rij dat de oppositie op straat komt in Moskou, deze week zonder verschillende kopstukken die opgesloten zitten.

Met deze nieuwe betoging wil de oppositie verkrijgen dat alle kandidaten voor de lokale verkiezingen toegelaten worden om zich ook echt kandidaat te stellen. Kandidaten die zich in het verleden kritisch uitlieten over de autoriteiten, kregen vanwege vormfouten niet de toelating om zich verkiesbaar te stellen. In tegenstelling tot het protest van de vorige weken, was de manifestatie deze keer wel toegelaten. 

Tot de betoging hadden ook bekende Instagrammers en Youtubers, met miljoenen volgers, opgeroepen. Het gaat onder meer om Oxxxymoron, een van Ruslands populairste rappers. Ze willen zo een signaal geven tegen het zware geweld dat de politie gebruikte tegen de betogers de afgelopen weken. Oxxxymoron droeg bij zijn aankomst een T-shirt met daarop een foto van Egor Joekov, een opgesloten 21-jarige student. 

Ook in andere Russische steden, zoals Sint-Petersburg, waren er solidariteitsmarsen. Bij niet-toegelaten betogingen de voorbije zaterdag werden meer dan 2.000 mensen opgepakt. Voor de eerste, op 20 juli, was wel nog toelating gegeven. Toen kwamen meer dan 20.000 mensen op straat.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen