Brussel schrapt tegen 2030 zo'n 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg

Het Brussels hoofdstedelijk gewest gaat 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg schrappen. Daarmee zal het aantal parkeerplaatsen onder de 200.000 komen, een kwart minder dan nu, schrijft De Tijd. Er worden wel 20.000 extra plaatsen gezocht voor inwoners. 

Brussel gaat 65.000 parkeerplaatsen langs de openbare weg schrappen. Dat komt neer op een daling tot onder 200.000 tegen 2030, een kwart minder dan nu. 

De krimp is een gevolg van de geplande uitvoering van een regionaal mobiliteitsplan. Dat Good Move-plan had door politieke discussies veel voeten in de aarde. Maar in haar regeerakkoord geeft de nieuwe Brusselse regering aan het mobiliteitsplan - zonder aanpassingen - te willen goedkeuren.

Ter compensatie voorziet het plan in 20.000 extra plekken voor inwoners op privé- en publieke parkings, weg van straat. Die komen boven op het huidige half miljoen. Daarvoor wordt gekeken naar beschikbare parkeerplaatsen van bedrijven, winkels en scholen die buiten de werkuren ruimte hebben.

"Bedoeling is vooral om de parkeerplaatsen langs de openbare weg te verzetten, zodat er meer ruimte komt voor wandelaars en fietsers en de stad aangenamer en leefbaarder wordt", legt minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid Elke van den Brandt (Groen) uit. 

Meest gelezen