Archieffoto van enkele maanden geleden.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Zuidelijke separatisten nemen havenstad Aden in, chaos in Jemen wordt steeds groter

In Jemen hebben de zuidelijke separatisten het presidentieel paleis in de havenstad Aden ingenomen. De door Saudi-Arabië geleide coalitie heeft die zet beantwoord met een aanval op een doelwit van de separatisten. De verwikkelingen tonen steeds duidelijker de breuk tussen de twee voormalige bondgenoten: de regeringstroepen, gesteund door Saudi-Arabië, en de separatistische milities, gesteund door de Verenigde Arabische Emiraten. De breuk maakt de chaos in Jemen alleen maar groter. 

Het al jarenlang door oorlog geteisterde Jemen wordt een steeds warriger kluwen nu ook de voormalige bondgenoten in de strijd tegen de Houthi's elkaar steeds heviger bekampen. 

Gisteren namen de zuidelijke separatisten het presidentieel paleis in de havenstad Aden in na dagenlange gevechten. Naast het presidentiële paleis veroverden de separatisten ook drie kazernes. Bij het geweld vielen 40 doden en 260 gewonden.

"Het is pijnlijk om vast te stellen dat Jemenitische families tijdens dit Offerfeest de dood van hun naasten moeten bewenen in plaats van het feest te vieren in vrede en harmonie", reageert de VN.

(Foto: meisje op een begraafplaats in Aden tijdens het Offerfeest; lees voort onder de foto)

AFP or licensors

De verovering van het presidentieel paleis in Aden is vooral symbolisch:  het is de tijdelijke zetel van de internationaal erkende regering (want de eigenlijke hoofdstad Sanaa is sinds 2014 in handen van de Houthi-rebellen), maar staat leeg. President Abd Rabbo Mansour Hadi verblijft in Saudi-Arabië, net als veel ministers. 

Symbolisch of niet, de verovering van het presidentieel paleis wordt door de regering gezien als een staatsgreep. De coup vormt een breuk binnen de coalitie die onder leiding van Saudi-Arabië al jarenlang de door Iran gesteunde Houthi-rebellen bekampt.

De voorbije jaren steunden de zuidelijke separatisten de regeringstroepen in de gezamenlijke strijd tegen de Houthi's. Al hadden ze hun eigen agenda voor de toekomst van Jemen: het zuiden  afscheiden. Het voorbije anderhalve jaar flakkerden de sluimerende spanningen tussen de voormalige bondgenoten fel op, met hevige onderlinge gevechten tot gevolg.  

De door Saudi-Arabië geleide coalitie beantwoordde de verovering van het presidentieel paleis met een aanval op een doelwit van de separatisten. Welk doelwit, is niet gespecifieerd. De coalitie dreigt met meer aanvallen als de separatisten zich niet terugtrekken uit de veroverde gebouwen. 

Meest gelezen