Bosbranden teisteren Griekenland en het Spaanse eiland Gran Canaria

Op het Spaanse eiland Gran Canaria in de Atlantische Oceaan zijn duizend mensen geëvacueerd voor een zware bosbrand. Ook Griekenland krijgt te kampen met bosbranden. Daar zijn toeristen geëvacueerd op het kleine eiland Elafonisos, in de Ionische Zee ten zuiden van het schiereiland Peloponnesos.

De bosbrand op het Spaanse eiland Gran Canaria brak uit op het grondgebied van Artenara in de bergen. Zaterdagavond leek het vuur onder controle te zijn, maar doordat de windrichting omsloeg, flakkerde het in de loop van de voorbije nacht weer op. Duizend mensen uit Artenara en twee omliggende dorpen zijn uit voorzorg geëvacueerd. Zij mogen nog altijd niet naar huis terugkeren.

Zo'n 200 brandweermensen zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Ook tien blusvliegtuigen en helikopters zijn uitgerukt. De politie heeft een man opgepakt die mogelijk het vuur heeft aangestoken.

Ook Griekenland getroffen door bosbranden

Ook Griekenland kampt al het hele weekend met bosbranden. In het land worden al verschillende dagen temperaturen van rond de 40 graden gemeten, en bovendien staat er een flinke wind.

Zaterdag was sprake van in totaal 50 branden. De zwaarste braken uit op het eiland Elafonisos en in de omgeving van Marathon, niet ver van Mati, waar vorig jaar zo'n 100 dodelijke slachtoffers vielen bij bosbranden.

Op beide plaatsen werden toeristen geëvacueerd. Op Elafonisos is het vuur nog niet onder controle. Op het kleine eiland wonen ongeveer 350 mensen, maar in de zomer komen er daar ongeveer 3.000 bij.

AFP or licensors

Meest gelezen