Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Gewonden bij rellen tussen Israëlische politie en Palestijnen op Tempelberg Jeruzalem

Op de Tempelberg in Jeruzalem zijn tientallen gewonden gevallen bij rellen tussen de Israëlische politie en Palestijnse moslims die het Offerfeest vierden. Het islamitische feest valt dit jaar samen met de joodse traditionele rouwdag Tisja Beav. 

Duizenden moslims waren op de Tempelberg, een heilige plaats voor joden en moslims (en ook voor christenen) bijeen om daar het Offerfeest te vieren. Op islamitische feestdagen wordt de Tempelberg normaal gezien afgesloten voor niet-moslims. Maar dit jaar valt het Offerfeest samen met Tisja Beav, de traditionele joodse rouwdag, waarop onder meer de vernietiging van de Eerste en Tweede Tempel worden herdacht. 

Daarom hadden joodse organisaties opgeroepen om dat gebruik vandaag te herzien. Geruchten over die gewijzigde situatie gaven van meet af aan aanleiding tot een gespannen sfeer bij de aanwezigen op de Tempelberg.

De politie verbood joodse bezoekers aanvankelijk de toegang, maar liet hen na enige tijd toch even naar binnen. Palestijnse gelovigen zagen dat als een provocatie en begonnen te gooien met stoelen en andere voorwerpen. De Israëlische politie zette traangas en flitsgranaten in.  

Heilige plaats

De Tempelberg in de Oude Stad van Jeruzalem is een heilige plaats voor joden en moslims (en ook voor christenen). Voor joden is de Tempelberg of Har haBayt ("Berg van het Huis") de meest heilige plaats. Het is de plek waar de bijbelse aartsvader Abraham zijn zoon Isaak zou hebben willen offeren, en waar later de Eerste en Tweede Tempel werden gebouwd.

Bij moslims staat de Tempelberg bekend als Haram al-Sharif. Voor hen is het de derde heilige plaats, na Mekka en Medina. De plaats kreeg betekenis omdat de profeet Mohammed op een nacht vanuit Mekka hierheen zou zijn gekomen om te bidden. Op de Tempelberg staat sinds het begin van de achtste eeuw de Al-Aqsamoskee. 

AFP or licensors

Meest gelezen