AFP or licensors

Jaar na hardhandig politie-optreden komen Roemenen weer op straat tegen regering

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering, die ze verregaande corruptie verwijten. De manifestatie komt precies een jaar na een grote betoging van vorig jaar, waartegen hardhandig was ingegrepen.

Precies een jaar geleden trad de oproerpolitie hardhandig op tegen tienduizenden betogers in Boekarest. Meer dan 400 mensen raakten toen gewond. 

Gisteravond kwamen opnieuw zo'n 25.000 Roemenen op straat om te protesteren tegen de sociaaldemocratische regeringspartij PSD, die ze beschuldigen van corruptie en wanbestuur. De betogers willen dat de regering opstapt. "We willen een regering die werkt voor ons, niet voor haar eigen belang", zei een jonge betoger bij het Franse persagentschap AFP. 

De demonstranten betuigden ook eer aan de twee jonge meisjes die de voorbije maanden werden ontvoerd en vermoord werden teruggevonden. De dood van de meisjes leidde tot volkswoede, want een van de slachtoffers had tot drie keer toe het noodnummer gebeld, maar werd pas 19 uur later gevonden, toen het al te laat was. Voor de betogers legde ook deze zaak weer de incompetentie en het falen van de overheid bloot. 

AFP or licensors

Meest gelezen