De Scheldewijding van enkele jaren geleden.
Nicolas Maeterlinck

Meer dan 25.000 belangstellenden voor 45e Scheldewijding in Doel

Ruim 25.000 mensen woonden de 45e editie van de Scheldewijding in Doel bij. "Er is een totale omslag gebeurd bij het publiek dat gelooft in het voortbestaan van Doel en het feit dat het voortbestaan van Doel de enige optie is", zegt Jan Creve van Doel2020. Toch wil het comité niet op zijn lauweren rusten. "Wij willen niks liever dan ons comité opdoeken, maar dat zou nu naïef zijn."

De zon en het uitblijven van de regen was duidelijk een meevaller voor de 45e Scheldewijding in Doel. De Scheldewijding begon zo'n 40 jaar geleden, in 1975, om duidelijk te maken dat ondanks alle doemscenario's dit dorp en de omliggende polders aan de rand van de haven nog steeds een toekomst hebben.

Het is zo'n 400 jaar geleden dat de polders van Doel werden ingedijkt en het dorp Doel werd gesticht aan de Schelde. Toen in 1975 het dorp op verdwijnen stond, werden acties ondernomen. "Vorig jaar verwelkomden we 25.000 mensen, en collega's zeggen dat er dit jaar nog heel wat meer waren. De auto's stonden tot kilometers ver in de Polders geparkeerd", lacht Creve voldaan. Er werden ook drie panden opengesteld voor het publiek waar hen duidelijk werd gemaakt wat mogelijk is voor de volgende eigenaar. "Alleen daar al werden tussen de 5.500 en 6.000 bezoekers genoteerd."

Het toont aan dat Doel opnieuw een toekomst heeft. "Er is een totale omslag gebeurd bij het publiek dat gelooft in het voortbestaan van Doel en het feit dat het voortbestaan van Doel de enige optie is. Mocht de volgende Vlaamse regering opnieuw een ander standpunt innemen, lijkt me dit ondenkbaar en ook juridisch onhoudbaar."

De omslag lijkt dus gemaakt? "Ja, er is dit jaar opnieuw sinds lang een kind geboren in Doel! Alleen willen wij nu weten hoe de toekomst van het dorp er zal uitzien."

 Het comité Doel2020 denkt er dus, ondanks z'n naam, nog niet aan om zich volgend op te doeken? "Toen we die naam kozen, dachten we er nooit aan dat het zo lang zou duren, maar het getuigt ook van een ongeziene hardnekkigheid. We zouden niks liever doen dan ons volgend jaar op te doeken. Maar dat zou nu nog naïef zijn. Wel willen we er blijven naar streven. We zijn blij dat Doel nog leeft en heropleeft na jaren van tegenslag", besluit Creve.

Meest gelezen