Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Noord-Koreaanse lancering was test van "nieuw wapen"

De lancering van projectielen door Noord-Korea gisteren was een test van een nieuw ontwikkeld wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersagentschap KCNA. De test zou gesuperviseerd zijn door de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. 

De projectielen werden gisteren afgevuurd vanop een terrein aan de oostkust van Noord-Korea. Aangenomen wordt dat het ging om ballistische korteafstandsraketten. De raketten bereikten een maximale hoogte van 48 km, raakten goed 400 km ver en landden in de Japanse Zee, berichtte het Zuid-Koreaanse leger eerder. Het was al de vijfde lancering op enkele weken tijd.

De Zuid-Koreaanse autoriteiten interpreteren de lanceringen als een "machtsdemonstratie" van Noord-Korea en verwachten naar eigen zeggen nog meer lanceringen in de komende weken. Pyongyang had voordien al laten weten dat de rakettesten een "waarschuwing" zijn aan Washington en Seoel, die samen militaire manoeuvres houden in Zuid-Korea.

Gisteren zei de Amerikaanse president Donald Trump nog op Twitter dat Kim Jong-un hem in een brief een "kleine verontschuldiging" had aangeboden voor zijn laatste raketlanceringen. De Noord-Koreaanse leider zou de onderhandelingen over de nucleaire kwestie ook willen hervatten, aldus Trump.

Meest gelezen