Vragen en complottheorieën na dood miljardair Epstein: "De vraag: deden mannen met macht en roem mee aan misbruik?"

Er rijzen vragen (en daarbij ook veel complottheorieën)  nadat miljardair Jeffrey Epstein gisteren dood werd aangetroffen in zijn cel. Er zal nu geen proces komen tegen Epstein over het seksueel misbruik. En misschien halen sommige van zijn machtige vrienden wel opgelucht adem: "Hij had veel rijke en machtige contacten. De vraag die nu gesteld wordt: deden sommige mannen met macht en roem mee aan dat misbruik?", legt correspondent Björn Soenens uit.

Even de feiten op een rij: gisteren werd de 66-jarige miljardair Jeffrey Epstein dood aangetroffen in zijn cel. Begin vorige maand werd hij opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van (heel jonge) meisjes en mensenhandel. 

Epstein was in zijn cel al eens aangetroffen met verwondingen in zijn nek. Men vermoedde toen al dat hij zichzelf van het leven had proberen beroven. "Normaal gezien houdt men zo'n verdachte dan extra goed in de gaten, suicide watch heet dat. Dat betekent: extra bewaking, overal ramen om hem in de gaten te houden, geen bedlinnen, geen riemen, geen veters. Maar na enkele dagen werd hij van die suicide watch gehaald en in een andere cel ondergebracht. Gisterenochtend werd hij dan dood teruggevonden."

Veel vragen en nog meer samenzweringstheorieën: "Misschien halen veel mensen nu opgelucht adem"

Dat Epstein nu toch dood aangetroffen werd, roept veel vragen en nog meer samenzweringstheorieën op. Er is zelfs een hashtag #Epsteinmurder in het leven geroepen. 

Zijn dood betekent immers ook dat er geen proces komt. En misschien halen ook wel heel wat (machtige) mensen nu opgelucht adem, zegt Soenens. "Want wat zou er tijdens dat proces nog allemaal boven water gekomen zijn? Hij had veel rijke en machtige contacten. De vraag die nu gesteld wordt: deden sommige mannen met macht en roem mee aan dat misbruik? Zo wordt de Britse prins Andrew al langer genoemd. Een van de slachtoffers zegt ook dat ze door prins Andrew verkracht is. Zou Epstein tegen al die figuren getuigen of niet? Dat weten we dus niet door zijn dood."

Misschien halen heel wat machtige mensen nu opgelucht adem

Björn Soenens

"Er doen ook allerhande theorieën de ronde", vervolgt Soenens. Ook de Amerikaanse president Donald Trump doet indirect mee. Hij retweette een tweet van een Amerikaanse comedian, die schrijft: "Hoe komt het dat Jeffrey Epstein informatie had over Bill Clinton en nu dood is". 

"We kunnen natuurlijk niet speculeren over al die theorieën. Er is nu wel een onderzoek bevolen door de minister van Justitie, en door de FBI." De minister van Justitie, William Barr, reageerde ook al dat hij het "onvoorstelbaar" vindt dat Epstein is kunnen sterven in zijn cel. 

De openbare aanklager in New York heeft wel laten weten dat het onderzoek naar de feiten an sich hoe dan ook verdergaat. "Gisteren werden nog een heel pak documenten openbaar gemaakt met details over het misbruik, over zijn verslaving. Het was een hele doos van Pandora. Zijn slachtoffers zullen niet rusten voor er gerechtigheid is. Een proces komt er niet meer, maar het onderzoek wordt dus niet stopgezet."

Jeffrey Epstein: van wiskundeleraar tot machtige investeringsman met contacten tot in het Witte Huis

Miljardair Jeffrey Epstein was van bescheiden komaf, hij groeide op in Coney Island en was eerst leraar wiskunde in een middelbare school. En plots stapte hij over van de schoolbanken naar een investeringsbank, waar hij kennis maakt met een andere miljardair, Leslie Wexner. De naam zegt misschien niet zo veel, maar Wexner is de grote man achter lingeriemerk Victoria's Secret en kledingmerk Abercrombie & Fitch. Epstein deed zich ook vaak voor als talentscout voor Victoria's Secret om in contact te komen met jonge lingeriemodellen. De eerste gevallen van seksueel misbruik dateren ook uit die periode, maar daar werd nooit iets mee gedaan. 

Via Wexner kreeg Epstein ook steeds betere contacten, kreeg hij machtige en rijke vrienden. Hij was een societyfiguur in New York en in Palm Beach, in Florida. Onder zijn kennissen klinkende namen als Amerikaans president Donald Trump, met wie hij vaak op feestjes vertoefde, ex-president Bill Clinton, die vaak met Epsteins privéjet vloog. En ook buiten Amerika had hij zo zijn contacten. Zo was hij goed bevriend met de Britse prins Andrew, de hertog van York. 

Epstein was al eens in opspraak gekomen voor gelijkaardige feiten. "Vreemd genoeg werden al die klachten omgedraaid tot de klacht dat hij prostitutie uitgelokt had. Daarvoor kreeg hij één jaar cel, maar met een heel laks regime. Overdag mocht hij gewoon gaan werken, 's avonds moest hij zich aanmelden in de gevangenis. Iedereen spreekt daar nog over, dat het een extreem staaltje klassenjustitie was. Iedereen vroeg zich af hoe het komt dat hij toch een deal kon sluiten, en iedereen dacht aan zijn rijke en machtige vrienden. De slachtoffers waren ziedend. De aanklager van toen was Alex Acosta, de latere minister van Arbeid onder Trump. Onlangs moest die ook aftreden wegens die deal. 

Herbeluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend":

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen