AFP or licensors

Balans ontplofte tankwagen Tanzania loopt op tot 71 doden

Het aantal doden in Tanzania na de ontploffing van een tankwagen zaterdag is opgelopen tot 71. Het incident vond plaats in Morogoro, zo'n 200 kilometer ten westen van Dar es Salaam, de grootste stad van het land. De meeste slachtoffers zijn mensen die weglekkende brandstof voor hun moto(taxi) wilden recupereren van de beschadigde tankwagen. Die was er gekanteld.

De meeste slachtoffers werden gisteren meteen al begraven. De grote ceremonie, die geleid werd door de premier van Tanzania, werd live uitgezonden op televisie. Zaterdag waren er meteen al 57 mensen omgekomen. Intussen bezweken nog eens 14 mensen aan hun verwondingen, zodat de balans nu 71 doden bedraagt. Er liggen ook nog een 60 slachtoffers gewond in ziekenhuizen, onder hen zijn er nog verschillende erg aan toe. Dat maakt dat de dodentol nog verder kan stijgen.

De meeste slachtoffers waren bestuurders van mototaxi's en mensen uit de omgeving die waren toegestroomd nadat de tankwagen een ongeluk had gehad. Ze probeerden brandstof te recupereren van de beschadigde tankwagen, maar die ontplofte nadat er brand was ontstaan. De president van Tanzania kondigde meteen na het ongeval een periode van drie dagen van nationale rouw af.

Dergelijke incidenten komen vaker voor in Afrika, en meestal gaat dat gepaard met veel slachtoffers. In 2012 kwamen in Nigeria zo’n 100 mensen om, in 2010 in Congo zelfs 230. 

Meest gelezen