Hilde Crevits (CD&V): "Onderhandelingen mogen lang duren, om te vermijden dat er achteraf discussies zijn"

Voor CD&V-kopstuk en voormalig kandidaat-minister-president Hilde Crevits hoeven de onderhandelingen voor een Vlaamse coalitie niet op een drafje te gebeuren. "Het mag gerust enige tijd duren, zodat er achteraf minder discussies zijn", zegt ze in "De Wereld Vandaag" op Radio 1. 

Hilde Crevits was voor de verkiezingen kandidaat minister-president voor haar partij. Toen op verkiezingsavond bleek dat CD&V ruim vijf procent had verloren, bekende Crevits meteen "die ambitie te hebben opgeborgen". 

Sindsdien heeft Crevits zich in stilte gehuld. "We hebben ons discreet opgesteld om het overleg alle kansen te geven. Nu er duidelijkheid is over de coalitiepartners treden we even uit de luwte, maar na vandaag is het de bedoeling dat we opnieuw discreet zijn tot er een echt regeerakkoord is", aldus Crevits.

Toch geen oppositiebanken voor CD&V

Voorbije weken werd gezegd dat Bart De Wever (N-VA) twijfelde tussen een Zweedse coalitie (met N-VA, Open VLD en CD&V) of een zogeheten Bourgondische coalitie, zonder CD&V. Crevits heeft naar eigen zeggen nooit het gevoel gehad weggeduwd te worden van de tafel. "We hebben verschillende gesprekken gehad met De Wever", aldus Crevits. "Die zijn altijd constructief en in een sfeer van vertrouwen verlopen. Er is nooit gezegd: 'pas op of je bent er niet meer bij!'." 

Bart De Wever kan in zeven pagina's niet het hele beleid uitwerken, dat zou beledigend zijn.

Hilde Crevits (CD&V)

Uit verschillende hoeken komt er al meteen kritiek op de startnota van De Wever, maar Crevits benadrukt dat het nog geen regeerakkoord is. "Het is maar een tekst van zeven pagina's, een regeerakkoord is normaal gezien veel langer. Het is dus normaal dat er nog veel doorgesproken moet worden. Je kan van een informateur niet verwachten dat hij in zeven pagina's alle krachtlijnen uittekent. Dat zou ook beledigend zijn, want dan wil dat zeggen dat er niet meer onderhandeld kan worden."

De onderhandelingen moeten van Crevits in alle geval niet in een drafje gebeuren. De vorige Zweedse regering werd ook wel het "kibbelkabinet" genoemd, omdat de coalitiepartners zo vaak openlijk ruzie maakten.

"Ik heb begrepen dat we de komende weken grondig gaan onderhandelen, en dat mag gerust enige tijd duren om sommige zaken in detail te bespreken en discussies achteraf te vermijden", aldus Crevits.

Beluister het interview met Hilde Crevits in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen