Videospeler inladen...

De Wever over besturen met Vlaams Belang: “Het zal aan de juiste kant van de Chinese Muur zijn of nooit”

Bart De Wever verdedigt in "Terzake" waarom hij niet verder met Vlaams Belang zal onderhandelen om samen een Vlaamse regering te vormen: ten eerste omdat de andere partijen dat niet willen en ten tweede omdat het water tussen de N-VA en Vlaams Belang te diep blijft, zowel qua stijl als ideologisch. Of hij ooit met Vlaams Belang zal regeren? “Het zal aan de juiste kant van de muur zijn, of het zal niet of nooit zijn”, zegt de N-VA-voorzitter stellig.

De afgelopen weken heeft Bart De Wever ernstig geprobeerd een formule te vinden waarin Vlaams Belang op een of andere manier bestuursverantwoordelijkheid kon opnemen. Dat zegt hij vanavond in “Terzake”. Over de inhoud van de gesprekken wil de N-VA-voorzitter niet uitweiden, maar hij zegt dat hij de afgelopen tijd “zeer correcte gesprekken" heeft gevoerd met Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.

De Wever zegt dat hij het signaal van de kiezer niet kon negeren en daarom geprobeerd heeft met Vlaams Belang te onderhandelen, maar hij heeft uiteindelijk besloten om niet met de partij verder te gaan omdat CD&V en Open VLD niet met Vlaamse Belang in zee willen en kunnen gaan. Daardoor is het in Vlaanderen de facto dus niet mogelijk om een meerderheid te vinden met Vlaams Belang.

Zweeppartij

Daarnaast is het water tussen de N-VA en Vlaams Belang simpelweg te diep gebleken. De Wever wil niet met Vlaams Belang samenwerken zolang dat de harde zweeppartij blijft die ze tot nu toe altijd is geweest. Ten eerste niet qua stijl.

“Als je het ernstig meent en in plaats van een zweep- en propagandapartij een bestuurspartij wil worden, moet je ermee stoppen om altijd de zweep te leggen en op sociale media altijd iedereen striemend en beledigend tegemoet te treden. Als je na de verkiezingen daarin even hard doorgaat, lukt het niet om anderen te charmeren.” Tegelijk zo hard uithalen en gesprekken voeren, dat gaat volgens De Wever niet samen.

Chinese Muur

Ten tweede is ook inhoudelijk, ideologisch het water veel te diep gebleken tussen de N-VA en Vlaams Belang, zegt De Wever. Hij herhaalt wat hij de afgelopen maanden altijd gezegd heeft over beide partijen, dat er een “Chinese Muur” tussen hen staat.

“Inhoudelijk zal ik niet over de Chinese muur gaan. Nooit. Geen millimeter.” De Wever voegt eraan toe dat hij vindt dat het Vlaams Belang een partij is met twee gezichten: “Een vriendelijk, constructief gezicht van mijnheer Van Grieken, maar tegelijk ook een partij die een echte propagandamachine is, een rechtspopulistische partij in al haar uitingen en haar stijl.”

Historische opdracht

De Wever besluit dat hij zelf heel goed weet waar hij en zijn partij ideologisch voor staan. “Het is glashelder wat ik denk over identiteit en wat ik denk wat mijn historische opdracht is met dit land. Dat is om het terug binnen de limieten van de democratische bestuurbaarheid te brengen via een confederale hervorming. Als daar ooit een Vlaams-nationale doorbraak mogelijk is (...) denk ik dat we er allemaal in dit land geweldig op vooruit gaan.” Maar in een blokkering van de Vlaamse regering met Vlaams Belang ziet De Wever geen heil. 

De Wever zegt tot slot duidelijk dat hij nooit “over de draad zal springen van standpunten die niet aanvaardbaar zijn”. “Nooit zal u in mij een handlanger vinden om standpunten en een bepaalde stijl in beleid te gaan omzetten, want ik weet zeer goed waar die dingen vandaan komen. En het zal aan de juiste kant van de muur zijn of het zal niet of nooit zijn. Dat geldt zolang ik voorzitter ben (...) en ik kan me niet voorstellen dat mijn opvolger - wie dat ook moge wezen - de koers van de partij zou veranderen, want die is existentieel wat mij betreft.”

Bekijk hier het interview met Bart De Wever in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen