Eén pakt uit met een paars-roze logo en "Blokken" verandert. Wat is er nog nieuw dit najaar?

Eén stelt vandaag de programma's van dit najaar voor, met als blikvanger een opvallend paars-roze logo waar de letters van Eén opnieuw vervangen worden door een cijfer.  Nog drie weken geduld en dan mag Danira Boukhriss Terkessidis ons "Van Gils & gasten" doen vergeten, maakt Bart Peeters met Nora Gharib een nieuw muziekprogramma, presenteert Sven De Leijer een gloednieuwe quiz en laat Philippe Geubels met zich sollen in "Geub". 

Over het zomerse televisieschema is al heel wat geschreven. Wees gerust, er is meer variatie op komst vanaf september. Eén gaat voor vertrouwde recepten, maar toch ook een paar opmerkelijke nieuwigheden. Wat mag u zoal verwachten, naast een volledig nieuwe vormgeving?

Alles komt terug, ook het cijfer in het logo van Eén. Sinds 2005 schrijven we Eén voluit, bekijk hieronder de vorige logo's met een cijfer (en lees daarna vooral verder).

De nieuwkomers

1. Eén gaat voor een spiksplinternieuwe talkshow, vanaf 2 september, maandag tot donderdag. De naam van het programma wordt nog even geheim gehouden, maar de presentatrice is wel al bekend. Danira Boukhriss Terkessidis volgt Lieven Van Gils op als vast gezicht op weekavonden. Zij brengt een nieuwe kijk op het belangrijkste nieuwsfeit van de dag.

2. Naast Boukhriss Terkessidis zijn nog twee "nieuwe" vrouwen aan zet bij Eén. Siska Schoeters zal niet alleen dagelijks te horen zijn op Radio 2, maar presenteert op dinsdagavond ook het nieuwe programma "Durf te vragen"

Elke aflevering stelt ze vragen die we niet zelf durven stellen aan een bijzondere groep mensen. Zo maken liefhebbers van bondage, priesters of mensen met dwerggroei de komende weken hun opwachting op Eén. De antwoorden beloven een inkijk in hun leefwereld te bieden. "Taboe" maakt school, vanaf 3 september op dinsdagavond. 

3. Probeert u zich een trouwfeest of een begrafenis voor te stellen zonder muziek. Onmogelijk, toch? Samen met Bart Peeters gaat Nora Gharib op zoek naar die belangrijke momenten in het leven, waar muziek niet mag ontbreken. 

"Muziek niet als competitiefactor, maar als een soort verbindend tovermiddel", zoals Bart Peeters het zelf omschrijft. Als presentator en muzikant lijkt Peeters de gedroomde presentator voor "Merci voor de muziek", maar ook zijn collega Gharib kan zingen en presenteren. Het resultaat ziet u wekelijks vanaf 5 september op donderdagavond.

Muziek als een soort verbindend tovermiddel

Bart Peeters

4. Naast deze vrouwen mag Sven De Leijer zich opwarmen voor een nieuwe quiz op zondagavond. In "Donderen in Keulen" worden eenvoudige vragen gesteld aan mensen in tien landen (waaronder China, India en Senegal). Met die vragen én antwoorden gaat De Leijer aan de slag in de studio. In het panel zitten - naast nobele onbekenden - ook bekende Vlamingen zoals Erik Van Looy, Jeroen Meus, Goedele Wachters en Tom Waes.

5. Over Tom Waes gesproken, later dit jaar trekt Waes het leger in. "Kamp Waes" laat zien hoe de special forces van het Belgische leger opgeleid worden. 15 Vlamingen mogen een week lang het tempo proberen te volgen. 

Nieuwe fictie

Betalende kijkers konden al eerder de acteerprestaties van Philippe Geubels beoordelen, vanaf dinsdagavond 2 september heeft iedereen die mogelijkheid. "Geub" wordt gemaakt door Woestijnvis, onder anderen cartoonist Jeroom schreef mee aan de scenario's. Verwacht acht weken lang een variant op "Het geslacht De Pauw", maar dan met Geubels in de hoofdrol. In de sitcom staat de carrière van Philippe Geubels op een laag pitje, in het echt mag hij daar niet over klagen.

Later dit jaar volgen we de jury van een ophefmakende moordzaak in "De twaalf", met Maaike Cafmeyer als verdachte. Diezelfde Cafmeyer ziet u ook in "Bevergem". Freddy De Vadder maakt dus de overstap van Canvas naar Eén.

Vanaf zondag 8 september is Koen De Bouw opnieuw te zien, deze keer niet als professor maar wel als gerechtspsychiater. In de reeks "Grenslanders" onderzoekt hij een serie mysterieuze incidenten op de grens met Nederland. De grenslanders gaan blijkbaar op een heel eigen manier om met vreemdelingen.

Wegens succes verlengd

Een nieuw seizoen van "Het huis" was al aangekondigd, maar ook Fatma Taspinar zal een nieuwe reeks maken van "Mij overkomt het niet". In dat programma getuigen zes mensen over het ongeluk dat ze veroorzaakten, met de dood van iemand tot gevolg. 

Dieter Coppens keert later dit jaar terug met "Animalitis", een reeks over de wondere wereld van de dieren, terwijl Lieve Blancquaert op maandag 2 september de spits van het nieuwe seizoen mag afbijten met "Circle of life". In dat programma kijkt Blancquaert terug op haar vorige reeksen.

We mogen later dit jaar opnieuw binnengluren bij zes gezinnen, in "Het gezin". Deze keer kijken de gezinnen mee naar hun eigen beelden. En diezelfde camera's registreren ook alles wat er gebeurt op de grootste spoedgevallendienst van het land, in "Spoed 24/7". Het resultaat is meteen te zien bij de start van het nieuwe seizoen van Eén, maandag 2 september. 

En een opmerkelijke verjaardag

"Blokken" blaast op 5 september 25 kaarsen uit. Om dat te vieren krijgt de populaire quiz van Ben Crabbé een (lichtjes) vernieuwd decor en een vernieuwd spelsysteem. In december nemen de sterkste kandidaten van die seizoenshelft het twee weken lang tegen elkaar op, net als in juni. De twee beste kandidaten van elke helft strijden nadien onderling in de seizoensfinale om de begeerde titel van seizoenskampioen.

Meest gelezen