En wat met de federale regering? Di Rupo noemt het depanneren van een Zweedse coalitie een "utopie"

Elio Di Rupo is niet van plan om mee te stappen in het Zweedse verhaal. Op Twitter noemt hij het een "utopie" dat hij de Zweedse partijen op federaal vlak zou depanneren. 

Dat PS-voorzitter Elio Di Rupo of zijn interne rivaal Paul Magnette in een rechts verhaal zouden meestappen - niemand die het ooit zou verwachten. Hij maakt dat nu ook officieel. Dat hij de Zweedse partijen zou depanneren noemt hij een "utopie" en hij plaatst meteen ook een stevige kanttekening bij het sociale aspect van de Vlaamse voorstellen van N-VA. 

Dat is een streep door de rekening van al wie op een "confederale" regering had gehoopt, die dan een optelsom is van de Vlaamse en Waalse regeringen: N-VA, Open VLD en CD&V aan Vlaamse kant, MR en PS aan Waalse kant. 

De demarche in Vlaanderen bemoeilijkt de federale regeringsvorming, maar maakt ze daarom niet onmogelijk. Di Rupo sluit weliswaar één formule uit, maar gooit de deur niet dicht voor een federale coalitie met SP.A erbij.

De vraag is of de anderen dit zouden aanvaarden. Haast onvermijdelijk zal dan een partij uit de Vlaamse regering ingeruild moeten worden voor SP.A, tenzij er een monstercoalitie in de maak is of men probeert een paars-groene regering te smeden. Maar geen van deze opties ligt goed op de Vlaamse hoofdkwartieren van de Zweedse partijen.

Meest gelezen