Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Guatemala krijgt een oud-chirurg die zelf aan multiple sclerose lijdt als nieuwe president

De rechts-conservatieve Alejandro Giammattei wordt de nieuwe president van Guatemala. Hij versloeg de centrum-linkse Sandra Torres met 59 procent van de stemmen. Giammattei krijgt de moeilijke taak om het omstreden migratie-akkoord dat Guatemala met de Verenigde Staten afsloot, uit te voeren. Opmerkelijk is dat de politicus, een dokter van opleiding, lijdt aan de chronische ziekte multiple sclerose.

Vierde keer, goede keer voor Alejandro Giammattei. Na drie eerdere pogingen slaagde de 63-jarige politicus erin om de presidentsverkiezingen in Guatemala te winnen. Giammattei beloofde onder andere om de doodstraf opnieuw in te voeren en hij wil een muur op de grens van Guatemala en Mexico bouwen om migranten tegen te houden.

Een muur van welvaart

Giammattei noemt de grensmuur tussen zijn land en Mexico een muur van "welvaart" omdat hij wil verhinderen dat mensen naar de Verenigde Staten vluchten.  Door het privébezit beter te beschermen hoopt Giammattei meer buitenlandse investeringen aan te trekken. En die investeringen moeten de kloof tussen rijk en arm in zijn land helpen dichten.

Guatemala sloot onder de huidige president Jimmy Morales een akkoord met de Amerikaanse president Donald Trump over de opvang van migranten. Guatemala zal als een zogenaamd "veilig derde land" opvang voorzien voor migranten die van Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten willen reizen. Morales zegde dat aan Trump toe onder zware dreigementen van economische sancties mocht Guatemala dat niet doen. 

(Lees voort onder de foto)

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Kritisch voor Trump

Alejandro Giammattei toonde zich eerder al kritisch voor de Amerikaanse president en moet het afgesloten migratie-akkoord nu op één of andere manier proberen uit te voeren. Het afgesloten akkoord krijgt trouwens veel tegenwind in Guatemala want talloze inwoners van dit straatarme land dromen nog altijd zelf van een beter bestaan in de Verenigde Staten.

Bovendien vinden veel Guatemalteken dat hun land te arm is om nog eens tienduizenden migranten uit Honduras, El Salvador of Nicaragua op te vangen. Ook Giammattei is geen voorstander om het migratie-akkoord met Trump zonder aanpassingen door te voeren.

Conservatief

Net zoals alle andere presidentskandidaten belooft Giammattei de corruptie hard aan te pakken. Daarnaast is hij een tegenstander van het homohuwelijk en abortus. Als gewezen directeur van het Guatemalteeks gevangeniswezen in 2006 kwam Giammattei in opspraak na het gewelddadig neerslaan van een gevangenisopstand waarbij verschillende doden vielen. 

Alejandro Giammattei zal in januari 2020 de eed afleggen als de 51e president van Guatemala. Een dokter van opleiding, beseft hij dat zijn opdracht niet gemakkelijk zal zijn. Jaren geleden is bij Giammattei multiple sclerose, een chronische ziekte van het zenuwstelsel, vastgesteld. 

Meest gelezen