Invision

Populaire K-popband BTS drukt de pauzeknop in om "te genieten van het leven als twintiger"

De sterren van de populaire K-popband BTS hebben bekendgemaakt dat ze een pauze inlassen. De mededeling kwam er na hun concert gisteren in Seoel. De pauze komt er voor de zeven BTS-leden om "zoals andere mensen te kunnen proeven van hun jaren als twintigers".  

BTS (Bangtan Sonyeondan) is een van de meest succesvolle Koreaanse boysbands. Maar de groep breekt ook potten buiten Azië. In april waren de zangers en dansers als eerste K-popband ooit te gast in de legendarische Amerikaanse talkshow"Saturday night live". De enige andere Koreaanse artiest die hen dat ooit voordeed was Psy, die wereldwijd even een ster werd met de opzwepende megahit "Gangnam Style".

In oktober trad BTS op in de Ziggo Dome in Amsterdam (een concert op Belgische bodem kwam er nog niet van) en die 17.000 tickets waren binnen een halfuur uitverkocht. 

(lees voort onder de foto)

2019 Invision

BTS brak door in 2013 en sindsdien ging het non-stop razendsnel. De boysband heeft 16,5 miljoen volgers op Twitter en 9 miljoen likes op Facebook. Op YouTube haalt BTS per video meer dan honderd miljoen viewsDaarmee schaart de act zich moeiteloos in het rijtje van wereldsterren als Beyoncé en Justin Bieber. Weetje: de lezers van Time Magazine kozen BTS tot nummer 1 in het lijstje van de invloedrijkste personen van 2019.

Het is nu de eerste keer dat de band even stopt en tot rust komt. Over de duur van de pauze wordt niet duidelijk gecommuniceerd. Het volgende optreden in de BTS-agenda valt evenwel nog altijd op 11 oktober in Saudi-Arabië, als onderdeel van de wereldtournee "Love yourself: speak yourself".

"BTS Army" reageert begripvol

De erg toegewijde duizenden fans van BTS, die zichzelf als een "army" (leger, red.) beschouwen en zich zo ook noemen, reageren op sociale media begripvol. Het management achter de groep vraagt hen ook om de zeven leden gedurende hun vakantie de nodige privacy te gunnen. "Stel dat je één van hen de komende tijd tegenkomt", luidt het. Het management benadrukt dat BTS "opgefrist en herladen" zal terugkeren. Het gaat niet om een breuk.

(lees voort onder de tweets)  

Net dat tikkeltje intenser of extremer

BTS is ook onderdeel van "K-pop", een populaire muziekstroming uit Zuid-Korea. Het zijn de typische boys- en girlsbands die wij vroeger in de jaren 90 kenden, maar dan dat tikkeltje extremer met bijvoorbeeld meer bandleden.

K-pop mixt vrolijke pop, hiphop en r&b, en is intussen een heuse subcultuur geworden met een eigen stijl en mode waarachter een miljardenindustrie schuilgaat. Het wereldbekende "Gangnam style" uit 2012 van rapper Psy (foto) is een typisch voorbeeld van K-pop.

In de muziekindustrie worden potentiële artiesten van jongsaf (vaak al vanaf de leeftijd van 10) geselecteerd en opgeleid om een K-popster te worden. Heel wat kinderen volgen naast school een stampvol dans- en zangprogramma en de ambities zijn niet min. De druk om constant te presteren, is enorm. Zo stapten twee K-popsterren, Kim jong-hyun (van de groep SHINee) en Seo Minwoo (van de groep 100%), uit het leven.

Meest gelezen