KMI laat app-gebruikers zelf weerwaarnemingen doorsturen

Het KMI heeft zijn app geüpdatet waardoor de gebruikers nu ook eigen weerwaarnemingen kunnen doorgeven. Met de verzamelde gegevens wil het zelf aan de slag gaan. De data zullen worden geïntegreerd in verschillende kernactiviteiten van het instituut.

De voorspellers van dienst zullen via de gerapporteerde waarnemingen een realtime inschatting kunnen maken van het huidige weerbeeld, als aanvulling op de informatie uit de klassieke meteorologische instrumenten, zoals stations, radars en satellieten. Dit speelt vooral bij kritieke situaties een belangrijke rol, om in realtime de waarschuwingen voor gevaarlijk weer te evalueren en indien nodig bij te sturen.

Daarnaast zal het KMI de waarnemingen gebruiken om de verschillende voorspellingsproducten te verifiëren en verder te verfijnen. Dit is vooral een meerwaarde voor heel lokale en moeilijk te voorspellen fenomenen zoals hagel, rukwinden en slecht zicht. Tot slot zullen de voorspellingsmodellen voor de langere termijn preciezer geverifieerd kunnen worden.

De observaties kunnen door iedereen geraadpleegd worden via de app of via het crowdsourcingsplatform van het KMI. Wie de app al geïnstalleerd heeft, moet hem eerst updaten om de nieuwe functies te kunnen gebruiken.

Op Twitter toont weerman Bram Verbruggen zich alvast enthousiast:

Meest gelezen