Leuvense brandweer herdenkt collega's die omkwamen bij brand in Beringen

De Leuvense brandweer herdenkt vandaag hun collega's van Zuid-West Limburg die omkwamen bij een brand in Beringen afgelopen weekend. Wat aanvankelijk een gewone brand leek, werd dus toch "een zwarte dag" voor de brandweer. De Leuvense brandweer verloor in 1991, op quasi dezelfde manier, ook twee collega's.

De brand in Beringen ontstond in een leegstaand pand, bekend als kraakpand. De brandweer rukte uit met de gedachte dat het een gewone brand was, maar niets was minder waar. Er ontstond een zogenaamde flashover, een plotse ontbranding van hete gassen met ontploffing die niet op voorhand kan ingeschat worden. De ravage na de brand was enorm. Twee brandweermannen lieten het leven en vier brandweermannen raakten gewond. Eén brandweerman vecht nog voor z'n leven. 

1991

Het is 28 jaar geleden dat de Leuvense brandweer zelf twee collega's verloor in een brand. De brand ontstond in De Dry Coppen in de Schrijnmakersstraat, waar nu Jeroen Meus achter de kookpotten staat voor het kookprogramma 'Dagelijkse Kost'. Op het eerste gezicht was het een onschuldige brand, maar die escaleerde plots zwaar. Tot op de dag van vandaag is er nog altijd niet geweten wat daar precies gebeurd is. "Dat vergeten we nooit, we zijn daar allemaal nog steeds diep van onder de indruk", klinkt het vandaag bij de Leuvense brandweer. 

Eerbetoon

In de kazerne van de Leuvense brandweer heerste deze ochtend een bedrukte sfeer. "Ons personeel is diep onder de indruk, zeker omdat wijzelf ook twee collega's zijn verloren in 1991", vertelt Luitenant Niklaas. "Wij brengen straks een groet uit voor de kazerne en de vlaggen hangen halfstok. Ook aan onze wagens hangen wij de komende dagen zwarte linten als eerbetoon aan onze collega's." Sommige Leuvense brandweermannen kennen de slachtoffers uit Beringen persoonlijk, hun gedachten zijn vooral bij familie en vrienden. 

Ook de brandweer uit Overijse en Diest hielden vanmorgen een ogenblik stilte ter ere van de omgekomen collega's uit Limburg.

herdenking brandweer Overijse en Diest

Meest gelezen