Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Luchthaven van Hongkong annuleert alle vluchten voor vandaag door protest

Vandaag zullen er geen vluchten meer vertrekken van de internationale luchthaven van Hongkong. De directie nam die beslissing nadat de luchthaven opnieuw was platgelegd door massaal protest. Dat gaat nu al zijn tiende week in en wordt steeds grimmiger.

Vanochtend zijn betogers opnieuw massaal de luchthaven van Chek Lap Kok in Hongkong binnengedrongen. Volgens de directie gaat het om 5.000 betogers. Ook de toegangswegen per spoor of over de weg lijken geblokkeerd te zijn. Aanleiding voor het protest is de woede over het politiegeweld van het voorbije weekend, waarbij een meisje een oog verloren heeft. Op sociale media is te zien hoe de politie op korte afstand met rubberkogels schiet en hoe traangasgranaten worden afgevuurd binnen een metrostation. 

De directie van de luchthaven heeft vanochtend beslist dat alle vluchten waarvoor de passagiers nog niet ingecheckt waren, geschrapt zullen worden en dat voor de rest van de dag. Wie eerder ingecheckt was, kan nog wel vertrekken. Inkomende vluchten kunnen nog wel landen. De directie hoopt dat de luchthaven om zes morgenochtend -dat is om middernacht hier- opnieuw geopend kan worden, maar zeker is dat niet.

Eerder was er ook al wel protest op de luchthaven, maar toen werden de vertrekkende vluchten meestal niet lastiggevallen. De actie kan wel grote gevolgen hebben, Hongkong is na Peking en Tokio de derde luchthaven in het Verre Oosten en bedient verbindingen naar meer dan 180 steden. Jaarlijks vliegen iets minder dan 70 miljoen passagiers van en naar Hongkong. Het is een belangrijke draaischijf voor het luchtverkeer in Oost-Azië, ook voor vrachtvervoer.

Nog opvallend: Taiwan is bereid om asiel te verlenen aan mensen uit Hongkong die risico op vervolging lopen. Sinds het begin van het protest zouden al een dertigtal Hongkongers aangekomen zijn in Taiwan. Op dat eiland dat zich ook bedreigd voelt door China, is er veel sympathie voor het protest in de voormalige Britse kolonie.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Chinese druk op Cathay Pacific

Cathay Pacific, de belangrijkste luchtvaartmaatschappij in Hongkong, heeft intussen twee personeelsleden ontslagen en een piloot geschorst omdat die hadden deelgenomen aan protest op de luchthaven. Eerder had China geëist dat Cathay zou optreden tegen personeelsleden die deelnamen aan dat protest.

De activiteiten van Cathay Pacific in China zijn essentieel voor onze business

Rupert Hogg, CEO van Cathay Pacific

Eerder hadden enkele grote Chinese staatsbedrijven hun werknemers opgeroepen om niet langer met Cathay of met het filiaal Cathay Dragon (vroeger Dragonair) te vliegen. Cathay Pacific heeft wereldwijd 33.000 mensen in dienst waarvan 20.000 in Hongkong en het is daarmee een van de grootste werkgevers in die autonome regio in Zuid-China.

Cathay Pacific is voor 45 procent in handen van het Brits-Hongkongse conglomeraat Swire Pacific, een van de grote handelshuizen in Hongkong. Opvallend is dat Air China -de staatsmaatschappij uit dat land- 30% van de aandelen bezit, maar tegelijk bezit Cathay ook 20 procent van Air China. Nog eens 10 procent van de aandelen is eigendom van Qatar Airways en de rest is verspreid op de beurs. 

Ai Weiwei heeft kritiek op VS-president Trump

Intussen is de bekende Chinese kunstenaar Ai Weiwei uitgevallen naar de Amerikaanse president Donald Trump. Die had eerder de gebeurtenissen in Hongkong omschreven als "rellen" en "een zaak tussen China en Hongkong". 

Dat is het verkeerde signaal, aldus Ai die al enkele jaren in ballingschap in Duitsland woont. Volgens hem "moet de VS vrijheid en democratie wereldwijd promoten". Begrip opbrengen voor een autoritaire maatschappij is "ongepast en de deur openen voor het verlies van mensenlevens en meer geweld". 

Herbekijk hier de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen