Heel het land leeft mee met brandweermannen na tragedie in Beringen

Een dag na de zware brand in Beringen blijft de tragedie nazinderen. De tol was erg hoog: twee brandweermannen lieten het leven, een derde raakte zwaargewond en werd gisterenavond overgebracht naar het ziekenhuis van Neder-Over-Heembeek. Hij is momenteel buiten levensgevaar. Hulpverleningszones over het hele land leven mee met de getroffen collega's.

Over het hele land zijn brandweerkorpsen solidair met hun collega's in Beringen en Heusden-Zolder. Aan veel kazernes hangen de vlaggen halfstok en rond 14u is op veel brandweerkazernes over het land een minuut stilte gehouden gevolgd door loeiende sirenes ter nagedachtenis van hun verloren collega's.  

Niet alleen ons land leeft mee, ook veel korpsen uit Nederland hebben een bericht op sociale media geplaatst om hun steun te betuigen.  Zo schrijft de Kazerne van Aalsmeer: "Ter nagedachtenis van twee collega's uit België die gisteren de hoogste prijs betaalden voor ons mooie, maar soms ook oh zo gevaarlijke vak."

Hoe gaan brandweerkorpsen om met dit verlies?

"Zo'n nieuws komt verschrikkelijk aan", zegt Jan Jorissen, zonecommandant in de naburige zone Noord-Limburg. "Maar er is heel veel aandacht voor de collega's.

"Ons eigen intern netwerk van elkaar helpen is gestructureerd, we hebben een Fire Stress Team." Dat team geeft psychologisch bijstand aan de korpsen. "Dat team gaat de eerste signalen opvangen, gesprekken organiseren en die gaan ook zien wanneer mensen symptomen tonen van bepaalde belastende gevoelens. Dus op dat vlak is er heel veel aandacht binnen de brandweer." 

Zo'n nieuws komt verschrikkelijk aan, maar er is heel veel aandacht voor de collega's

Jan Jorissen - zonecommandant Noord-Limburg

Dat benadrukt ook de burgemeester van Heusden-Zolder, Mario Borremans (GOED): "Slachtofferbejegening is vanaf het eerste moment ingeschakeld, dus iedereen heeft de kans gekregen om zijn verhaal te brengen en om te zeggen wat hij of zij de komende dagen wil om dit een beetje te verwerken."

Jorissen pleit er ook voor dat er - naast het onderzoek door het parket - een apart onderzoek komt naar de brand an sich. "Het parket doet onderzoek naar de schuldvraag, maar de brandweer heeft meer nood aan een ander onderzoek. De brand is er, dat is het gegeven waar wij van vertrekken. Wij willen weten wat er daarna precies gebeurd is: hoe is die brand ontwikkeld, wat kunnen we leren om in de toekomst sneller en slimmer te anticiperen."

Het parket doet onderzoek naar de schuldvraag, maar de brandweer heeft meer nood aan een ander onderzoek

Jan Jorissen - zonecommandant Noord-Limburg

Herbeluister hier het gesprek met zonecommandant Jan Jorissen in "De ochtend":

Nationale rouw

Op de plaats van de brand en aan de kazernes worden bloemen gelegd. En in de gemeentehuizen van Beringen en Heusden-Zolder liggen vanaf 9 uur ook rouwregisters om de nabestaanden van de omgekomen brandweermannen te steunen.

Tussen de vele steunbetuigingen staat ook die van Timmy Alen, een collega van de brandweerpost in Beringen, die ook bij de interventie was: "Ik had op voorhand wel iets in gedachte om er te zetten, maar als je dan hier staat, probeer je het toch anders te verwoorden of bepaalde dingen toch weg te laten. Je zou nog bladzijden vol willen schrijven, van wat je die mensen wilt vertellen, maar het is moeilijk." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal 1":

Videospeler inladen...

Nadat we ze gevonden hadden moest ik toch een minuut of paar minuten tot mezelf komen 

Timmy Alen - vrijwillige brandweerman Beringen

Gisteren kon Timmy zijn emoties moeilijk kwijt, maar vandaag komen die allemaal los. "Je denkt niet aan jezelf of je eigen emoties en je bent nog bezig met alles er omheen. Nadat we ze gevonden hadden moest ik toch een minuut of paar minuten tot mezelf komen en dan hef je jezelf even op en drukt al de rest weg en gaat verder met je job. Pas naderhand, komt het besef van wat er gebeurd is en dat je zelf het geluk hebt gehad om er beter uit te komen dan andere collega’s."

Op Facebook en Twitter hebben veel brandweermannen en -vrouwen hun profielfoto veranderd. Sommigen hebben een zwarte lintje aan hun profielfoto toegevoegd, anderen hebben hun foto veranderd naar een tekening van een knielende brandweerman bij een kruis. 

Meest gelezen