Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Nieuw-Zeeland kocht al meer dan 10.000 wapens op na aanslagen in Christchurch

Op minder dan een maand tijd kocht de overheid al tienduizend illegaal geworden wapens op. Toch blijft er verzet tegen de aanpak. 

In twee moskeeën van het Nieuw-Zeelandse Christchurch werden in maart 51 mensen dood geschoten door een Australische schutter, die in de superioriteit van het blanke ras gelooft. Hij deed dat met een wapen dat hij legaal had gekocht in Nieuw-Zeeland.

De politiek reageerde daar op door automatische en semi-automatische wapens meteen te verbieden, en bij wijze van compensatie (en om ze uit circulatie te halen), koopt ze die nu massaal op.

Het terugkoopprogramma, waarvoor zo'n 86 miljoen euro werd opzij gezet en dat in juli opgestart werd, is een succes. Tot nog toe werden 10.242 wapens gekocht. Er werden onder andere ook 90 inzamelingsmomenten in het hele land opgezet, waar 7000 wapeneigenaars aanwezig waren. 

Toch zijn er ook mensen die de voorbije maanden wapens en munitie hamsterden, anticiperend op de strengere wetgeving. De jacht- en wapenverenigingen blijven tegenstanders van de inzamelactie, ook al omdat ze de betaalde prijzen te laag vinden. 

Meest gelezen