Nooit eerder gespot in België: 383 ooievaars strijken neer in Maaseik

Vogelaars hebben vanavond een recordaantal van 383 ooievaars gespot in Maaseik, in Limburg. Nooit eerder zijn er zoveel ooievaars samen gezien in België. De dieren blijken uit Nederland te komen en zijn onderweg naar Noord-Afrika om daar te overwinteren.

“Ik kreeg een melding dat er heel veel ooievaars over Maaseik aan het vliegen waren”, zegt Jelle Van den Berghe, lector natuurbeheer PXL Hogeschool en vrijwilliger bij Natuurpunt. “De vogels kwamen in Maaseik aan de grond, omdat het valavond werd en er regen aankwam”, legt hij uit. De vogelaars die naar Maaseik waren gekomen om de massa vogels te spotten, telden maar liefst 383 ooievaars, wat voor België een nieuw record is.

Enkele van de ooievaars bleken een ring rond hun poot te hebben. De aandachtige vogelwatchers konden met hun grote verrekijkers de nummers aflezen die op die ringen stonden. Die ringen worden door wetenschappers omgedaan om te onderzoeken hoe het gaat met de ooievaarspopulatie.

Toen Jelle Van den Berghe de nummers opzocht, kwam hij te weten dat het om Nederlandse vogels gaat. “Dat zijn vogels die ooit in Nederland geboren zijn en nu met hun jongen, deze periode van het jaar naar Noord-Afrika vertrekken om daar te overwinteren”, legt Van den Berghe uit.  Onderweg strijken de dieren neer om te rusten, zoals vanavond in Maaseik het geval was. 

(Lees verder onder de tweet.)

Toename

Ooievaars broeden in het voorjaar niet alleen in onze contreien, maar ook in Polen en Rusland bijvoorbeeld. De afgelopen tien jaar zagen ornithologen een sterke toename van het aantal ooievaars, nadat de dieren het lang moeilijk hebben gehad. Jelle Van den Berghe ziet hiervoor twee belangrijke oorzaken.

“In de jaren 70 en 80 werden heel schadelijke pesticiden gebruikt, onder andere DDT. Daardoor werden heel wat van de ooievaarsprooien - kikkers, padden, muizen, kevers - vergiftigd. De ooievaars kregen dat gif binnen toen ze de dieren opaten.” 

“Daarnaast werd er toen ook op ooievaars gejaagd”, voegt Van den Berghe eraan toe. “Maar intussen zijn de schadelijkste pesticiden en het jagen verboden. Samen met een aantal inspanningen van de mensen, o.a. het plaatsen van ooievaarspalen waarop ze hun nesten kunnen bouwen, is de soort er weer bovenop aan het komen.”

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen