Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Verenigde Staten zullen hulpbehoevende legale migranten niet langer dulden

Vanaf midden oktober komen er strengere voorwaarden voor migranten in de Verenigde Staten. Wie een jaar lang genoten heeft van sociale bijstand, zal het dan nog erg moeilijk hebben om zijn visum verlengd te krijgen. Dat staat in nieuwe richtlijnen.

Wie na 15 oktober nog een wettelijke verblijfsvergunning in de VS wil krijgen, zal moeten aantonen dat hij of zij "geen last zijn voor het gastland". Dat staat in nieuwe richtlijnen die zijn uitgevaardigd door de Amerikaanse regering.

Het gaat hier over mensen die legaal in de VS verblijven. Voor hen zal het dus veel moeilijker worden om legaal in het land te mogen blijven. Het gaat om een van de verscherpingen van de regels voor legale migratie. 

Legale migranten die meer dan een jaar lang gebruik maken van voedselbonnen, sociale woningen, Medicaid of gelijk welke andere vorm van sociale bijstand, zullen het dan erg moeilijk krijgen om hun visum te laten verlengen. De VS-regering gaat ervan uit dat die mensen altijd een last voor de overheid zullen blijven en dus niet wenselijk zijn. Het is de bedoeling om die mensen aan te zetten tot "zelfredzaamheid", luidt het.

In de praktijk zijn er weinig migranten die aanspraak kunnen maken op sociale bijstand. Allerlei ngo's zeggen dan ook dat het gaat om "image building" van president Donald Trump tegenover zijn achterban en vrezen dat mensen die recht hebben op bijstand bang zullen zijn om die te vragen.

 

Meest gelezen