Videospeler inladen...

Vlaams Belang uiteindelijk toch niet in Vlaamse regering: "Dit is de coalitie van verliezers, historische kans gemist"

Vlaams Belang zal uiteindelijk geen deel uitmaken van de Vlaamse regering. Dat heeft de partij zelf bekendgemaakt. "Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van de verliezers", reageert voorzitter Tom Van Grieken. 

Formateur Bart De Wever (N-VA) heeft een nota gestuurd naar verschillende partijen, maar níet naar Vlaams Belang. En dus is de partij niet meer in de running voor deelname aan de Vlaamse regering. 

Vlaams Belang reageert bijzonder ontgoocheld: "Het oorverdovende signaal van de kiezer wordt niet gehoord. Dit is de coalitie van verliezers", zegt voorzitter Tom Van Grieken. Hij haalt daarbij ook uit naar formateur De Wever: "Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld."

Blijkbaar heeft de formateur twee maanden toneel gespeeld

Tom Van Grieken - Voorzitter Vlaams Belang

Volgens Van Grieken wordt er een "historische kans op verandering gemist". "Wij hebben ons steeds open en constructief opgesteld. Wij hebben getoond dat wij onze verantwoordelijkheid willen opnemen om het roer om te gooien."

"Tot onze verbazing ziet De Wever meer inhoudelijke overeenstemming met een linksgeoriënteerde CD&V dan met het Vlaams Belang." Hij herhaalt nog eens dat er volgens hem wel degelijk een alternatief was: een as maken tussen de N-VA en het Vlaams Belang om zo de andere partijen te dwingen met hen in zee te gaan. 

Geen macht wel invloed

In de onderhandelingsnota van De Wever staan dingen die in de richting gaan van Vlaams Belang. Dat stelt ook Van Grieken vast. "Onze partij heeft nooit effectief de macht gehad, maar wel invloed. Dat zien we ook terug in dit document. Inzake inburgering staan er passages in die bijna letterlijk uit onze nota konden komen."

"Maar er staan ook heel veel dingen in waarmee we niet gelukkig zijn", gaat Van Grieken verder.  "Bijvoorbeeld dat mensen meer gaan moeten betalen voor hun huis door de afschaffing van de woonbonus, dat er meer LEZ-zones (lage-emissiezones) gaan komen voor mensen die met de auto in de stad rijden en dat er nog steeds geen maximumfactuur zal ingevoerd worden in de rusthuizen. Dat zijn dingen waar we absoluut niet vrolijk over kunnen worden. "

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy schrijft op Twitter ook dat er voor Vlaams Belang enkele punten in de nota staan die aanvaardbaar zijn voor zijn partij. 

Tegelijk vindt Van Rooy "dat de nota uitblinkt in vaagheid".

Oppositietaal

Fractievoorzitter Chris Janssens maakt alvast duidelijk dat Vlaams Belang stevig oppositie zal voeren. "De bijna twee miljoen Vlamingen die kozen voor verandering krijgen van de formateur meer van hetzelfde. De Wever neutraliseert met zijn keuze de Vlaams-rechtse grondstroom. Hij mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie."

De Wever mag zich alvast verwachten aan vijf jaar forse oppositie

Fractievoorzitter Chris Janssens

Kamerfractieleidster Barbara Pas denkt ten slotte dat N-VA met deze coalitie ook federaal een stap vooruit wil zetten. "Door ons te dumpen, wil de N-VA zich acceptabel maken voor de PS."

Scherp op sociale media

Intussen is Vlaams Belang op sociale media al in oppositiemodus gegaan, met een video van voorzitter Tom Van Grieken en verschillende posts waarin het woord "loserliga" meerdere keren in de mond genomen wordt. 

Herbekijk hieronder het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen