AFP or licensors

Björn Soenens: "Legale migranten worden door regering-Trump voor een wreedaardige keuze gesteld"

In de strijd tegen migratie wil de Amerikaanse president Donald Trump een versnelling hoger schakelen: hij richt zijn pijlen daarvoor op legale migranten. Als legale migranten een beroep doen op overheidshulp, zal het veel moeilijker worden om ooit een permanente verblijfsvergunning te krijgen. "Dit is ver verwijderd van wat Amerika ooit was, waar iedereen door hard werken de Amerikaanse droom kon bereiken", aldus onze correspondent Björn Soenens in "De ochtend".

"Een goede maand of twee geleden heeft president Trump een plan ontvouwd om de legale immigratie anders te organiseren", legt Soenens uit. "Hij wilde dat veel meer doen op basis van verdiensten, in plaats van op basis van familiebanden. In de VS wordt 60 procent van de verblijfsvergunningen toegekend op basis van familiehereniging. Maar zijn wet geraakt nergens in het Congres, en nu heeft Trump dus een nieuwe maatregel laten uitvaardigen door de immigratiedienst. Die houdt in dat het voor legale migranten die gebruikmaken van openbare voorzieningen -zoals een ziekteverzekering van de overheid voor mensen met een laag inkomen of voedselbonnen en uitkeringen- veel moeilijker wordt om een permanente verblijfsstatus te krijgen." De maatregel is een bevestiging van het beleid van Trump dat gericht is op het beperken van zowel de legale als de illegale migratie, aldus Soenens.

"Legale migranten met een lager inkomen -want ze werken vaak wel degelijk heel hard- zullen dus moeten kiezen: ofwel op hun kin kloppen en in armoede blijven leven, ofwel nooit permanent in de VS mogen blijven. Het is een hele moeilijke spreidstand voor migranten met weinig geld", aldus Soenens die stelt dat de migranten voor een "wreedaardige keuze" worden gesteld.

Regering-Trump wil alleen 'the best and the richest'

Volgens Soenens is de nieuwe maatregel een heel duidelijk signaal van de regering-Trump. "Ze wil alleen the best, the richest (de besten, de rijksten red.). Ze willen dus alleen migranten die de VS iets te bieden hebben. En dat staat ver verwijderd van wat Amerika ooit was: een veilige haven voor paria's (verschoppeling red.) van overal die vervolgens door hard werken hun Amerikaanse droom konden bereiken." Verschillende stemmen zeggen dat dit opnieuw een vorm van racisme is. "Want de arme migranten zijn niet die migranten uit Europa, maar wel die uit Latijns-Amerika en Afrika, mensen die het al lastiger hebben in eigen keuze."

Steeds meer rechters die beleid van Trump genegen zijn

Zoals elke maatregel die door de regering-Trump wordt uitgevaardigd, zijn ook nu procedures via de rechtbank mogelijk om de maatregel aan te vechten. "Het kan zijn dat de maatregel geblokkeerd wordt in de rechtbank, maar dat is lang niet zeker. Er zijn steeds meer rechters die het beleid van Trump genegen zijn. Er zijn namelijk al vele honderden federale rechters die door hem benoemd zijn. Zo krijg je een situatie waar de rechtspraak niet meer totaal onafhankelijk kan zijn."

Meest gelezen