Hét moment om van energieleverancier te veranderen: u kan ruim 500 euro per jaar besparen

Wie op dit moment van gas- en elektriciteitsleverancier verandert, kan ruim 500 euro per jaar besparen. Dat komt omdat de prijzen nu opvallend laag liggen, zeker voor aardgas. Veranderen van leverancier is eenvoudig en is gratis. Het loont dus de moeite om uw energiecontracten even kritisch te bekijken en de prijzen te vergelijken.

Volgens de Vreg, de Vlaamse energieregulator, kan iemand die nu verandert van contract of van leverancier tot 350 euro per jaar besparen op zijn gasfactuur en tot 188 euro per jaar op zijn elektriciteitsfactuur.

Samen meer dan 500 euro per jaar dus, afhankelijk van het contract dat u nu heeft. Om zeker te zijn, bekijkt u best een online prijsvergelijker. Het is alleszins zeker dat u potentieel veel meer kan besparen dan in de voorbije jaren.

Gunstig seizoenseffect

Hoe komt dat nu? In de eerste plaats is er een zogenoemd seizoenseffect: in de zomer is er veel zon en veel wind, waardoor de zonnepanelen en windturbines veel energie produceren.  

Daarnaast draaien nu zo goed als al onze kerncentrales. Tel dat alles op en je hebt een groot aanbod terwijl er minder vraag naar energie is, omdat het nog vakantie is.

Gasprijs

Daarnaast is de gasprijs op de internationale markten op dit moment opvallend laag. De prijs bedraagt op dit moment ongeveer de helft van die in augustus vorig jaar. Dat komt ondermeer door de zachte winter, zegt Laurent Jacquet van de Creg, de federale energieregulator.  (Lees verder onder de grafiek.)

Door de zachte winter zijn de gasvoorraden begin dit jaar minder aangesproken dan vorig jaar. Daarnaast is er extra gasaanvoer via de haven van Zeebrugge. Door die twee factoren is het aanbod van gas groter dan de vraag, die sowieso in de zomer al klein is. En als het aanbod de vraag overstijgt, dan zakken de prijzen, zoals nu al maanden aan een stuk het geval is. 

Voor gezinnen kan het op dit moment dan ook interessant zijn om van leverancier of van contract te veranderen. Het is wel aangewezen altijd eerst een prijsvergelijker te raadplegen, bijvoorbeeld op de site van de Creg of de Vreg, de Vlaamse regulator. (Zie verder.)

Vergelijken loont

Hoe komt het dan dat u deze prijsdaling niet meteen terugziet op uw energiefactuur? Dat hangt af van het contract dat u heeft afgesloten met uw gasleverancier. Als u een variabel contract heeft, zal u al minder betalen voor gas, maar als u een vast contract heeft, doet u er goed aan om de prijzen te vergelijken. 

Wie vorig jaar, tijdens de tweede jaarhelft, een nieuw energiecontract afsloot, doet er zeker goed aan dat eens onder het vergrootglas te leggen, omdat de prijzen toen nog veel hoger waren dan nu.

Vergelijken kan eenvoudig, begin bijvoorbeeld met de Creg-scan, op de website van de federale energieregulator. Daar kan u uw contract vergelijken met de duurste en goedkoopste contracten. Via de V-test van de Vreg kan u dan de verschillende aanbiedingen van het ogenblik vergelijken en een keuze maken.

Bekijk hieronder de video uit "Het Journaal" en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

Klein addertje

Wie een goedkoper contract heeft gevonden, kan eenvoudig en gratis veranderen van contract of leverancier. Een verbrekingsvergoeding aanrekenen, mag niet meer. U checkt wel best eens wat uw leverancier doet met de vaste jaarvergoeding, een soort abonnementskost. Als u halverwege het jaar van leverancier verandert, gebeurt het wel eens dat uw "oude" leverancier u toch een vergoeding voor een volledig jaar aanrekent.

Vast of variabel?

Wie een nieuw energiecontract afsluit, kan kiezen tussen vaste en variabele tarieven. U zal merken dat een contract met variabele prijzen doorgaans goedkoper is dan een contract met vaste prijzen. 

De logica is hetzelfde als bij een woonlening: wie kiest voor een variabel tarief profiteert op dit moment van goedkopere prijzen, maar speculeert ook. Want als u kiest voor variabele prijzen en de prijzen stijgen, dan zal u meer betalen. Maar als de prijzen laag blijven, is dat natuurlijk meegenomen. 

Kiest u daarentegen voor een vaste prijs, dan zal u doorgaans iets meer betalen, maar heeft u meer zekerheid. De leverancier vraagt iets meer om voor zichzelf wat zekerheid in te bouwen, voor het geval de prijzen stijgen.

Slapende contracten

Ten slotte zijn er nog veel mensen die een zogenoemd slapend contract hebben: oude contracten die al jaren geleden zijn afgesloten en maar blijven lopen, omdat de klant zich niet de moeite getroost om het eens te bekijken. 

Bij de huidige lage energieprijzen kan het de moeite lonen om dat contract eindelijk eens van onder het stof te halen en de moeite te nemen om de prijzen te vergelijken. In juli meldden we al dat u op die manier tot 1.350 euro per jaar kan besparen op elektriciteit en gas.

Meest gelezen