Jean-Marie Dedecker: "Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost"

Jean-Marie Dedecker is "teleurgesteld" dat de N-VA niet heeft doorgeduwd om een bestuur met Vlaams Belang op de been te brengen. Voor Dedecker had de N-VA een blok moeten vormen met Vlaams Belang of zelfs nieuwe verkiezingen vragen. "We konden een einde maken aan een reeks zwarte zondagen die nu al een kwart eeuw duurt. Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost," zegt hij in "De ochtend". 

Gisteren maakte N-VA-voorzitter Bart De Wever officieel bekend dat een bestuur met Vlaams Belang "onmogelijk" bleek. Geen verrassing, want samen komen de partijen vijf zetels te kort om een meerderheid te vormen in het Vlaams Parlement. 

Voor Jean-Marie Dedecker, die bij de verkiezingen op een N-VA-lijst stond maar als onafhankelijke in de Kamer zit, ging N-VA niet ver genoeg. Dedecker vindt het "teleurstellend" dat de Zweedse regering van N-VA, Open VLD en CD&V "doodgemoedereerd" verder bestuurt.

Bart De Wever kon achteroverleunen en tegen de rest zeggen: doe het dan zelf. Hij had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen

Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid

"De N-VA is incontournable voor de Vlaamse regering", zegt Dedecker. "Bart De Wever kon achteroverleunen en tegen de rest zeggen: doe het dan zelf. Hij had gewoon het been stijf moeten houden, desnoods tot nieuwe verkiezingen", klinkt het. Een voorstel dat enkel geldt voor het federale niveau. Vervroegde verkiezingen zijn namelijk onmogelijk in Vlaanderen. De samenstelling van het Vlaams Parlement ligt nu voor vijf jaar vast. 

"We konden eindelijk een einde maken aan een reeks van zwarte zondagen (zo wordt de grote overwinning van Vlaams Belang in november 1991 genoemd, red.) die nu al een kwart eeuw duurt", gelooft Dedecker toch. "Als je Vlaams Belang in het bad steekt, waren we er voor eeuwig van verlost. Ofwel konden ze het, zo veel te beter, ofwel waren we er voor eeuwig van verlost." Nu loopt de N-VA het risico dat Vlaams Belang nog groter wordt bij de volgende verkiezingen, gelooft Dedecker.

Moet je nog verkiezingen organiseren als je geen rekening houdt met de wil van de kiezer?

Jean-Marie Dedecker, onafhankelijk Kamerlid

Dedecker zegt van zichzelf dat hij "met één been in, en met één been uit de N-VA staat". Hij noemt Jan Jambon wel "de geschikte man" om de Vlaamse regering te leiden, en is ook positief over de voorstellen in de startnota van de N-VA. "Ik ben ook geen voorstander van Vlaams Belang, wel om een einde te maken aan die zwarte zondagen", klinkt het. "Maar moet je nog verkiezingen organiseren als je geen rekening houdt met de wil van de kiezer?"

Beluister hier het volledige interview met Jean-Marie Dedecker in "De ochtend" op Radio 1: 

Meest gelezen